• subota, 20. april 2024.
Cve­kla i ku­pus lek za ga­stri­tis
Zabava
0 Komentara

Cve­kla i ku­pus lek za ga­stri­tis

25. april 2012. godine

Pre sve­ga, obič­nu vo­du. Me­đu­tim, na­ša vo­da ima ne­ko­li­ko ne­do­sta­ta­ka. Kao pr­vo, hlo­ri­sa­na je, a da bi se hlor od­stra­nio, po­treb­no je dr­ža­ti vo­du dva do tri sa­ta u po­su­di bez po­klop­ca. Kao dru­go, vo­da iz če­sme sa­dr­ži ne­ke he­mij­ske sup­stan­ce ko­je u nju do­spe­va­ju iz sta­rih vo­do­vod­nih ce­vi. Za­to pr­vo pu­sti­te vo­du da ote­če, pa tek on­da pij­te.
Je­dan od naj­ra­spro­stra­nje­ni­jih na­pi­ta­ka je čaj – cr­ni ili ze­le­ni. Tre­ba da je uvek sve­že sku­van i ako ga pi­je­te po ceo dan ume­sto vo­de, vo­di­te ra­ču­na da ne bu­de jak. Čaj sa­dr­ži mno­go bi­o­lo­ški ak­tiv­nih sup­stan­ci – ami­no­ki­se­li­na, pek­ti­na, mi­ne­ra­la i vi­ta­mi­na.
Cr­ni čaj ja­ča cen­tral­ni ner­vni si­stem, sr­ce i krv­ne su­do­ve, po­bolj­ša­va va­re­nje, do­pri­no­si bo­ljoj ap­sorp­ci­ji hra­ne, ubr­za­va raz­me­nu ma­te­ri­ja, ot­kla­nja po­spa­nost, umor i gla­vo­bo­lju.
Ze­le­ni čaj ima čak i le­ko­vi­ta svoj­stva. Le­či tro­va­nje i pro­liv, ču­va zu­be od ka­ri­je­sa, po­ve­ća­va to­nus or­ga­na za va­re­nje, a ti­me i ap­sorp­ci­ju hra­ne.
Po­red vo­de i ča­ja, pre­po­ru­ču­ju se so­ko­vi – od po­vr­ća, vo­ća i tra­va. So­ko­ve ne tre­ba pi­ti za vre­me je­la ili od­mah po­sle obro­ka. Ako so­ko­vi ni­su mno­go ki­se­li ili su nor­mal­no ki­se­li, pi­ju se 30 do 40 mi­nu­ta pre je­la, a ako ima­ju po­ja­ča­nu ki­se­lost, bo­lje ih je pi­ti ne­ko­li­ko sa­ti po­sle je­la.
So­ko­vi tre­ba da su sve­ži. Čak i po­sle krat­ko­traj­nog ču­va­nja u fri­ži­de­ru (osim so­ka od cve­kle), oni se kva­re. Ku­pov­ni so­ko­vi ni­su ko­ri­sni kao sve­že ce­đe­ni.
Po­red ce­lu­lo­ze, so­ko­vi sa­dr­že mno­go ko­ri­snih vla­ka­na pek­ti­na. Naj­vi­še pek­ti­na sa­dr­ži sok od ja­bu­ke, po­mo­ran­dže i pa­ra­daj­za.
Voć­ni so­ko­vi či­ste or­ga­ni­zam od tok­si­na, dok ga so­ko­vi od po­vr­ća re­ge­ne­ri­šu. Naj­če­šće se pra­ve so­ko­vi od naj­ra­spro­stra­nje­ni­jih vr­sta po­vr­ća: šar­ga­re­pe, cve­kle, ku­pu­sa.
Sok od šar­ga­re­pe sti­mu­li­še de­o­bu i rast će­li­ja, nor­ma­li­zu­je raz­me­nu ma­te­ri­ja i he­mij­sku rav­no­te­žu u or­ga­ni­zmu, po­ve­ća­va imu­ni­tet i oštri­nu vi­da. Bo­gat je vi­ta­mi­nom A ko­ji pod­sti­če rast će­li­ja. Za­to se taj sok po­seb­no pre­po­ru­ču­je de­ci. Sok od šar­ga­re­pe sa­dr­ži tar­trat­sku ki­se­li­nu ko­ja uspo­ra­va pre­tva­ra­nje uglje­nih hi­dra­ta u ma­sti, a sa­mim tim spe­ča­va go­je­nje.
Sve­že is­ce­đen sok od šar­ga­re­pe či­sti je­tru, nor­ma­li­zu­je nje­ne funk­ci­je, kao i funk­ci­je žuč­ne ke­se i be­ši­ke i ubr­za­va iz­ba­ci­va­nje su­vi­šne teč­no­sti iz or­ga­ni­zma.
Sok od cve­kle je bo­gat vi­ta­mi­ni­ma i mi­ne­ra­li­ma, pre sve­ga fos­fo­rom, ka­li­ju­mom i sum­po­rom, ko­ji su neo­p­hod­ni za pro­iz­vod­nju eri­tro­ci­ta. Sa­dr­ži mno­go vi­še jo­da ne­go dru­gi so­ko­vi. A po­što ima i do­sta mag­ne­zi­ju­ma, ja­ča ner­vni si­stem i po­ma­že u slu­ča­ju ne­sa­ni­ce i ner­vo­ze.
Sok od cve­kle je je­di­ni sok ko­ji tre­ba dr­ža­ti u fri­ži­de­ru tri sa­ta pre ne­go što ga po­pi­je­te (sa­dr­ži sup­stan­ce ko­je mo­gu da iza­zo­vu muč­ni­nu, ali ko­je po­sle tog vre­me­na is­pa­re). Pre­po­ru­ču­je se ča­ša do ča­ša i po so­ka dnev­no i to naj­bo­lje uve­če.
Sok od ku­pu­sa sa­dr­ži mno­go sum­po­ra, jo­da i hlo­ra, ko­ji šti­te slu­zo­ko­žu že­lu­ca i cre­va i spre­ča­va­ju na­sta­nak či­ra, a bla­go­tvor­no de­lu­je na već po­sto­je­ći čir. Je­di­ni pro­blem u ve­zi s ovim so­kom je­ste taj što kod ne­kih lju­di do­pri­no­si stva­ra­nju ga­so­va.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: