Sportska hala u Rumi bila je tog 25. februara – slatka sala. Ne zbog osvojenih medalja i pehara, već zbog – kolača. Onih nekadašnjih, sremačkih, svih fela, svih boja i oblika, od onih iz modle, do onoh drugih – na kukurzovini. Donele ih vredne Sremice u Rumu, na 8. kulinarsko-turističku priredbu “I posle slave – ostaje kolač”.
U organizaciju ovog slatko-slanog zamešateljstva uključili su se Turistička agencija “Panonijaturs” i Opština Ruma. Direktor “Panonijatursa” Petar Dimitrijević pohvalio se podatkom da je u Rumu stiglo 28 aktiva žena Srema, van zvanične konkurencije nastupile su žene iz Srpskog Itebeja. Bili su tu i đaci rumske Gimnazije, škola “Brile” i “Branko Radičević”, ali i polaznici Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Odao nam je i tajnu da je kuriozitet ovogodišnje priredbe džinovski salnjak težak 12,4 kilograma – napravile su ga žene iz Pavlovaca, glavni majstor – Dragana Jakovljević.
Otvarajući izložbu, prvi čovek rumske opštine Goran Vuković naglasio je da ovo što su žene uradile – primenjena umetnost u kojoj uživaju sva čula.
Da je višnja – ko trešnja
Ima jedna stara vojvođanska pesma – “Da je višnja ko trešnja, ja bi bila najlepša”. Ne znamo da li su žene iz Grgurevaca, iz Udrženja “Višnja”, bile najlepše, ali, odnele su jednu od nagrada. Donele su u Rumu 20 vrsta starinskih kolača, i pitu krompirušu, i palačinke, i ikebanu “višnja”, i guska, doduše od gume. I dekor je bio pravi sremački – sve od kukuruza, maka, tikava, i belih sremačkih peškira. Kaže nam Rada Tomašević – dan udruženja je na Ognjenu Mariju – jeste, kažu, ona stroga, al’ je i pravedna. Stroga ona, a stroge i mi – novo je novo, a etno je, etno. To staro hoćemo da zadržimo po svaku cenu, kategorična je Rada.
“Veselice” iz Deča donele su kolače, ali i pesmu, svoju himnu. Pa kažu: “U našem srcu ne leže pare, u njemu žive pesme stare, i zvuk preslice naše bake…” Kao da im to nije dovoljno, pa još dodaju: “A u vajatu, lepo složene, leže sve naše uspomene”. Gde god odu, kažu, ponašaju se kao devojčice, njihova deviza je – vedar duh i druženje daju životu nove boje. Pored kolača, donele su u srce Srema starinski hleb, lepinje, ukrasne cvetove i broševe od kukuruza „kurzovine“. Sve sami unikati. A taj hleb, od četiri kilograma, pričaju one, bude svež i posle deset dana. Peče se sat vremena, najvažnije je mešenje i posle pečenje – isključivo na ciglama u zidanoj peći, odaju deo tajni vesele Dečanke.
Mi kolače – teglimo
Po prvi put u Rumu došle su i Banaćanke iz Srpskog Itebeja, Opština Žitište. Kata Nikolić priča o banaćanskim običajima:
-Ne znam da l’ smo bolje od Sremica, al’ – jake smo. Mi kolače ne mesimo, mi kolače teglimo. Da testo bude meko. A to testo treba da kisne i po tri sata, nema ništa na brzinu. I postavka trpeze je kod nas drugačija. Prvo idu slani kolači, pa kolači ukiselo (kifle, kroasani), onda štrule, pa na kraju slatki sitni kolači. Na stolu je i avan za šećer, i mašina za sitni šećer, ako ga nestane u dućanu.
Došli u goste sremskim kolačarima Gordana Čomić, potpredsenik Skupštine Srbije, Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i rodnu ravnopravnost, i silni novinari, i dobri tamburaši.
-Čast je biti na ovakvom skupu. Hvala vam na onom što ste danas učinile vidljivim. Od sada ću svim svojim muškim prijateljima reći – ako ne znate nešto da uradite, za sve pitajte žene u Rumi. Vi ste dokaz da – što se hoće, to se i može. Svi treba da bar jednom dnevno, svojim majkama, ženama, ćerkama, kažemo – hvala ti za ono što činiš za nas-poručila je Gordana Čomić.
Ono što vi uradite ne može da se nazove drugačije nego – lepo. Videćemo se uskoro na sajmu u Zrenjaninu, lane je tamo bilo pet hiljada žena. Raduje me što je Pokret seoskih žena Vojvodine sve jači, i širi, naglasio je Vasin.
Na kraju, stiglo se i do nagrada. Najbolji slani kolač napravile su žene Udruženja “Fruškogorke” iz Stejanovaca, za najukusniji slatki kolač prvu nagradu primile su “Veselice” iz Deča, kod slavskog kolača najbolje su bile “Sremice” iz Pećinaca, a iza najsremačkije etno-postavke ponosno su stajale “Višnje” iz Grgurevaca.
I tako, posle slave ostaju kolači, a posle ove kolačarske priredbe – prazni stolovi. Brzinom munje, kolači su se preselili u stomake, nedra, džepove, torbe. Sutra je novi dan. Možda neće biti kolača, al’ – biće uspomena.
K. Kuzmanović