• subota, 20. april 2024.
He­mij­ska  za­šti­ta voć­nja­ka
Poljoprivreda
0 Komentara

He­mij­ska za­šti­ta voć­nja­ka

27. mart 2012. godine

Za­šti­ti­ti bre­skvu od ko­vr­dža­vo­sti li­sta

U voć­nja­ci­ma se in­ten­ziv­no iz­vo­de ve­o­ma va­žne po­mo­teh­nič­ke me­ra a to su re­zid­ba, iz­no­še­nje gra­na a i đu­bre­nje ta­mo gde to ni­je ura­đe­no u je­sen.
Re­zid­bom se od­stra­nju­je vi­šak gra­na od­no­sno re­gu­li­še rod­nost i kva­li­tet plo­do­va, ali i de­lo­vi bilj­ke ko­je su za­ra­že­ne. Na­ro­či­tu pa­žnju po­sve­ti­ti kod ja­bu­ča­stih voć­nih vr­sta ko­je su u to­ku pred­hod­ne ve­ge­ta­ci­je bi­le za­ra­že­ne bak­te­ri­o­znom pla­me­nja­čom. Alat ko­ji se ko­ri­sti u re­zid­bi neo­p­hod­no je dez­in­fi­ko­va­ti.
Po­rast tem­pe­ra­tu­ra je i vre­me za po­če­tak he­mij­ske za­šti­te voć­nja­ka od ak­tu­el­nih bo­le­sti i šte­to­či­na.
Kru­ška – po­ra­stom sred­njih dnev­nih tem­pe­ra­tu­ra do­šlo je do ak­ti­va­ci­je ve­o­ma va­žne šte­to­či­ne, kru­ški­ne bu­ve. Obi­la­skom voć­nja­ka vi­de­li smo ve­lik broj ima­ga ko­je se na­la­ze na vr­šnim de­lo­vi­ma le­to­ra­sta kru­ške. Usko­ro će po­če­ti i po­la­ga­nje ja­ja. U ci­lju su­zbi­ja­nja ove šte­o­či­ne neo­p­hod­no je ura­di­ti te­ret­man in­sek­ti­ci­dom na ba­zi ak­tiv­ne ma­te­ri­je pi­re­tro­id (De­cis, Fa­stak, Cip­cord…) tret­man ura­di­ti po mir­nom i ti­hom vre­me­nu kad sred­nja dnev­na tem­pe­ra­tu­ra bu­de oko 10 ste­pe­ni jer su tad ima­ga ve­o­ma ak­tiv­na i na­la­ze se na gra­na­ma.
Po­treb­no je su­zbi­ti od­ra­slog in­sek­ta ka­ko bi se spre­či­lo po­la­ga­nje ja­ja, od­no­sno što vi­še sma­nji­la po­pu­la­ci­ja šte­o­či­ne, ko­ja ima pet ge­ne­ra­ci­ja u to­ku go­di­ne. Sva­ka ge­ne­ra­ci­ja ima pet lar­ve­nih sta­di­ju­ma i po­sto­ji me­đu­sob­no pre­pli­ta­nje i ge­ne­ra­ci­ja i sta­di­ju­ma u raz­vi­ću, sva­ki od njih je ose­tljiv na po­seb­nu gru­pu in­sek­ti­ci­da ta­ko da je nji­ho­vo su­zbi­ja­nje i ve­o­ma te­ško u to­ku ve­ge­ta­ci­je.
Bu­bre­njem pu­po­lja­ka po­če­će i su­zbi­ja­nje glji­vič­nih i bak­te­rij­skih bo­le­sti kru­ške kao što je Ven­tu­ria pi­ri­na (ča­đa­va kra­sta­vost plo­da i li­sta), Er­vi­nia amylo­vo­ra (bak­te­ri­o­zna pla­me­nja­ča) pre­pa­ra­ti­ma na ba­zi ba­kra.
Bre­skva – voć­na vr­sta ko­ju je po­treb­no pre kre­ta­nja ve­ge­ta­ci­je tre­ti­ra­ti ne­kim od ba­kar­nih pre­pa­ra­ta (Ko­cid, Cu­pra­caf­fa­ro, Cu­pro­zin, Cu­rok­sat…) uz do­da­tak okva­ši­va­ča u ci­lju za­šti­te od ko­vr­dža­vo­sti li­sta -Ta­fri­ne de­for­mans. Tret­man ba­kar­nim pre­pa­ra­tom iz­ve­sti po mir­nom vre­me­nu bez ve­tra pri tem­pe­ra­tu­ri oko 7-8 ste­pe­ni, sa ve­ćom ko­li­či­nom teč­no­sti ta­ko­zva­no ku­pa­nje bre­skve. Tret­man oba­ve­zno ura­di­ti pre kre­ta­nja ve­ge­ta­ci­je, od­no­sno pu­ca­nja pu­po­lja­ka i po­ja­ve ze­le­ne tač­ke. Sle­de­ći tret­man za ko­vr­dža­vost iz­ve­sti po po­ja­vi igli­ča­stih li­sti­ća, od­no­sno pu­ca­nem pu­po­lja­ka i po­ja­vom ze­le­ne tač­ne na vr­hu. Ovaj tet­man ura­di­ti fun­gi­ci­di­ma na ba­zi hlo­ro­ta­lo­ni­la, ci­ra­ma, do­di­na..
Uko­li­ko se na gra­na­ma bre­skve uoča­va­ju šti­ta­ste va­ši ko­je su u ob­li­ku šti­ti­ća pri­čvr­šće­ne za gra­ne i sta­blo bre­skve i svo­jim usnim apa­ra­tom cr­pe hra­nu i do­vo­de do po­ste­pe­nog pro­pa­da­nja za­sa­da,po­treb­no je ura­di­ti tret­man ulji­ma pre kre­ta­nja ve­ge­ta­ci­je a ka­sni­je u to­ku ve­ge­ta­ci­je ili fe­ro­mon­skim klop­ka­ma pra­ti­ti po­ja­vu kri­la­tih for­mi muž­ja­ka ili pra­ti­ti pi­lje­nje i po­ja­vu tzv.lar­vi lu­ta­li­ca i njih tre­ti­ra­ti in­sek­ti­ci­dom jer su one ve­o­ma ose­tlji­ve. Žen­ke su za­šti­će­ne šti­tom i te­ško ih je su­zbi­ti.
Ja­bu­ka – voć­na vr­sta ko­ja je ve­o­ma in­ten­ziv­na sa aspek­ta za­šti­te bi­lja, na­pa­da je ve­lik broj bo­le­sti i šte­to­či­na. Po­če­tak ve­ge­ta­ci­je, fe­no­fa­za po­ja­ve miš­jih uši­ju, je znak da tre­ba po­če­ti sa za­šti­tom ba­kar­nim pre­pa­ra­tom u ci­lju su­zbi­ja­nja ča­đa­ve kra­sta­vo­sti plo­da i li­sta ja­bu­ke kao i ne­kih ba­kre­rij­skih bo­le­sti. Ne­ret­ko i u fe­no­fa­zi bu­bre­nja pu­po­lja­ka ka­da su tem­pe­ra­tu­re vi­so­ke a do­đe do po­ja­ve ki­še mo­gu se stvo­ri­ti po­volj­ni uslo­vi za raz­voj ča­đa­ve kra­sta­vo­sti pa ta­ko u na­ja­vi ova­kvog vre­me­na po­treb­no je ura­di­ti tret­man ba­krom i pre po­ja­ve po­ja­ve miš­jih uši­ju. Ka­sni­je u to­ku ve­ge­ta­ci­je oda­bir pre­pa­ra­ta za su­zbi­ja­nje bo­le­sti za­vi­si od tem­pe­ra­tu­ra od ste­pe­na in­fek­ci­je kao i od fe­no­fa­ze raz­vo­ja ja­bu­ke.
Pe­pel­ni­ca – Po­dosp­he­ra le­u­co­tric­ha je glji­vi­ca ko­ja pre­zim­ljva u pu­polj­ci­ma ja­bu­ke u pro­le­će po­ra­stom tem­pe­ra­tu­ra po­či­nje po­rast mi­ce­li­je ove glji­ve i se­kun­dar­ne za­ra­ze,pri­mar­ne za­ra­ze ma­ni­fe­stu­ju se po­ja­vom tzv. be­lih mla­da­ra, to su za­ra­ze iz pret­hod­ne ve­ge­ta­ci­je. U to­ku se­kun­dar­nih za­ra­za bo­lest se ši­ri na no­vo­stvo­re­nu li­snu ma­su.
Tret­man za su­zbi­ja­nje pe­pel­ni­ce iz­ve­sti pre­pa­ra­ti­ma na ba­zi di­no­ka­pa ko­ji se ak­ti­vi­ra­ju i pri ni­žim tem­pe­ra­tu­ra­ma a ka­sni­je po­ra­stom dnev­nih tem­pe­ra­tu­ra mo­gu se ra­di­ti pre­pa­ra­ti na ba­zi sum­po­ra ili ne­ki si­ste­mič­ni fun­gi­cid ako ima­mo ja­ču za­ra­zu i po­volj­ne vre­men­ske uslo­ve.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: