• subota, 20. april 2024.
Pred­nost ma­njim objek­ti­ma
Ekonomija
0 Komentara

Pred­nost ma­njim objek­ti­ma

21. februar 2012. godine

Srem­ska Mi­tro­vi­ca: In­ve­sti­to­ri se okre­ću ma­njim objek­ti­ma

Sremska Mitrovica – Ce­na kva­dra­ta sta­na u iz­grad­nji u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci je od 700 do 800 evra, ali je ku­pa­ca ma­lo jer je, sa pri­ma­nji­ma od oko 35 hi­lja­da di­na­ra, ma­lo kre­dit­no spo­sob­nih li­ca ko­ja mo­gu pri­u­šti­ti ku­po­vi­nu sta­na pre­ko ban­kar­skog kre­di­ta – ka­že u iz­ja­vi za naš list vla­snik i di­rek­tor srem­sko­mi­tro­vač­kog pred­u­ze­ća „Gra­deks“ Sta­ni­slav Ra­ko­vić, či­je pred­u­ze­će je za po­sled­njih de­se­tak go­di­na iz­gra­di­lo oko 200 sta­no­va.
– Si­tu­a­ci­ja u sta­no­grad­nji je la­ne bi­la iz­u­zet­no te­ška i ni ove go­di­ne ne oče­ku­je ni­šta bo­lje. Si­tu­a­ci­ja ni ma­lo ni­je za­vid­na jer su na­i­šla te­ška vre­me­na, ne sa­mo u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, već i u či­ta­voj Sr­bi­ji. Raz­li­ka iz­me­đu 2009. i 2010. i pro­šle 2011. go­di­ne je kao ne­bo i ze­mlja. Pre dve-tri go­di­ne se ne­što mo­glo i gra­di­ti i sa ne­kom si­gur­no­šću pla­ni­ra­ti. Me­đu­tim, 2011. go­di­na je bi­la ka­ta­stro­fal­na za sve in­ve­sti­to­re. Svi in­ve­sti­to­ri ko­ji su se upu­šta­li u pro­jekt­no fi­nan­si­ra­nje bi­li su za­te­če­ni i objek­ti su prak­tič­no osta­li ne­za­vr­še­ni – na­vo­di Ra­ko­vić.
Ta­ko, u Mi­tro­vi­ci po­sto­je dva ne­za­vr­še­na objek­ta, što je mno­go za grad gde se go­di­šnje gra­di tek ne­ko­li­ko obje­ka­ta. Dva objek­ta  dru­gih in­ve­sti­to­ra su „sti­gla“ do od­re­đe­ne fa­ze iz­gra­đe­no­sti i ban­ka je sta­vi­la hi­po­te­ku na njih za­to što je bi­la reč o pro­jekt­nom fi­nan­si­ra­nju. Usled ne­mo­guć­no­sti da za­vr­še objek­te i obez­be­de sop­stve­na sred­stva ili iz dru­gih raz­lo­ga, ne­sta­lo je nov­ca za in­ve­sti­ci­ju, lju­di su osta­li bez sta­no­ve, a ban­ke ima­ju hi­po­te­ke ali ne mo­gu ni­ko­me da­ti te zgra­de da ih za­vr­še što je i do­ne­lo ve­li­ke pro­ble­me lju­di­ma ko­ji su u ta­kvim objek­ti­ma ku­pi­li sta­no­ve.
– Oni ko­ji se od­lu­ču­ju da gra­de ma­nje objek­te, sa ma­njim bro­jem sta­no­va, ne­ka­ko i pri­vo­de kra­ju iz­grad­nju. Re­al­no, i po­red na­ja­va kre­di­ta i sub­ven­ci­ja, ne oče­ku­je­mo ni­šta bo­lje ni u 2012. go­di­ni. Kurs de­vi­za je po­čeo da ra­ste, sve je ne­sta­bil­no a svi se ve­zu­ju za de­vi­zni deo dok su pla­te osta­le iste ili je čak i pa­la kre­dit­na spo­sob­nost ku­pa­ca – uka­zu­je Ra­ko­vić.- Na to je uti­ca­lo uvo­đe­nje po­tro­šač­ke kor­pe. Na pri­mer, ako ne­ko ima pla­tu od 35.000 di­na­ra i, kad se „iz­bi­je“ 15.000 po­tro­šač­ke kor­pe, ni­je­dan ku­pac ne mo­že sa 20.000 di­na­ra bi­ti kre­dit­no spo­so­ban da ot­pla­ću­je ra­tu kre­di­ta i da ži­vi.
Na pi­ta­nje ko­je su ce­ne sta­no­va u iz­grad­nji u Mi­tro­vi­ci, Ra­ko­vić od­go­va­ra da na to uti­če niz fak­to­ra.
– U za­vi­sno­sti od lo­ka­ci­je i na­či­na pla­ća­nja, ce­ne se kre­ću oko 700 evra, a is­pod 700 evra ako je ne­ka da­lja lo­ka­ci­ja ili na­do­grad­nja na pe­tom spra­tu. Ma­da ima i ma­ski­mal­nih ce­na od 800 evra sa PDV. Ima i onih in­ve­sti­to­ra ko­ji tra­že i vi­še od 800 evra, što je ne­re­al­no za Srem­sku Mi­tro­vi­cu jer su i u gra­do­vi­ma po­put Be­o­gra­da i No­vog Sa­da ce­ne dra­stič­no pa­le. Sve su to po­ku­ša­ji no­vo­kom­po­no­va­nih in­ve­sti­to­ra ko­ji ho­će da pre­ko no­ći za­vr­še jed­nu zgra­du, str­pa­ju nov­ce u džep i mi­sle da su za­vr­ši­li po­sao za ceo ži­vot – na­vo­di Ra­ko­vić i uka­zu­je da je bi­lo slu­ča­je­va da in­ve­sti­tor za­poč­ne pet-šest obje­ka­ta, ne za­vr­ši ih i po­tom do­la­zi do blo­ka­de, li­kvi­da­ci­je ili ste­ča­ja pred­u­ze­ća, a on­da na­sta­ju pro­ble­mi i za in­ve­sti­to­ra i za dr­ža­vu i ban­ku i za kup­ca.
Nje­go­vo pred­u­ze­će, za­to, pa­žlji­vo pla­ni­ra sva­ku in­ve­sti­ci­ju.
– Mi pro­šle go­di­ne ni­smo ra­di­li stam­be­ne objek­te jer smo dve go­di­ne ra­di­li to­pi­o­ni­cu za ita­li­jan­sku fir­mu i to nam je bio spas jer se ni­smo ba­vi­li sta­no­grad­njom. Ove go­di­ne kre­će­mo u dva pro­jek­ta u Uli­ci Kra­lja Pe­tra. To je ve­o­ma in­te­re­sant­na zo­na ko­ja se na­la­zi na obo­du Na­se­lja „Ma­ti­ja Hu­đi“ ko­je je uvek naj­a­trak­tiv­ni­je ov­de u Mi­tro­vi­ci i mi­slim da ne­će bi­ti pro­ble­ma sa pro­da­jom jer je reč o ma­njim, atrak­tiv­nim zgra­da­ma. Upu­šta­mo se sa­mo u ono što mi mo­že­mo da obez­be­di­mo, a ni­ka­ko na ne­ke kre­di­te ko­ji jed­no­stan­vo gu­še već po­su­sta­le fir­me – ob­ja­šnja­va Ra­ko­vić.

Ž.N.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: