• subota, 20. april 2024.
Op­šti­na u sa­mom vr­hu u Sr­bi­ji
Stara Pazova
0 Komentara

Op­šti­na u sa­mom vr­hu u Sr­bi­ji

8. februar 2012. godine

Goran Jović

U pret­hod­ne tri i po go­di­ne, i ako se svet­ska eko­nom­ska kri­za po­klo­pi­la s po­čet­kom man­da­ta sa­da­šnjeg ru­ko­vod­stva, u op­šti­ni Sta­ra Pa­zo­va ura­đe­no je mno­go. – Mi­slim da je na­ša op­šti­na svr­sta­na u sam vrh ka­da su u pi­ta­nju lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve u Sr­bi­ji i da to ne bi bi­lo ta­ko da ru­ko­vod­stvo ko­je vo­di op­šti­nu ni­je da­lo sve od se­be da u jed­nom tim­skom ra­du do­đe­mo do tih re­zul­ta­ta. Ja ni­sam čo­vek ko­ji će vam re­ći da je pot­pu­no za­do­vo­ljan. Sva­ka­ko, da je bi­lo i ne­kih pro­pu­sta, da je ne­što mo­glo da se ura­di bo­lje, ali ge­ne­ral­no gle­da­no op­šti­na Sta­ra Pa­zo­va je, ne sa­mo po­vra­ti­la svoj imidž, ne­go je i op­šti­na ko­ja je pri­mer po­zi­tiv­ne prak­se u po­gle­du funk­ci­o­ni­sa­nja lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va u Sr­bi­ji -ka­že Go­ran Jo­vić, pred­sed­nik op­šti­ne Sta­ra Pa­zo­va. I sva­ka­ko, da put do uspe­ha ni­je lak, ali je do­sti­žan uko­li­ko se za­cr­ta­ju i vi­so­ki ci­lje­vi ko­ji su re­al­ni. Me­đu­tim, ključ uspe­ha le­ži u pot­pu­noj pre­da­no­sti po­slu, što se od­no­si i na po­sao pred­sed­ni­ka op­šti­ne i nje­go­ve sa­rad­ni­ke, tvr­di pr­vi čo­vek op­šti­ne.
Za je­dan od naj­ve­ćih uspe­ha on sma­tra us­po­sta­vlja­nje sta­bil­nog si­ste­ma funk­ci­o­ni­sa­nja lo­kal­ne upra­ve, če­mu je do­pri­ne­la po­de­la ulo­ga u nje­go­vom ti­mu gde i kva­li­te­ti po­je­di­na­ca do­la­ze do iz­ra­ža­ja. Uspe­hu op­šti­ne do­pri­ne­le su i ve­li­ke in­ve­sti­ci­je. – Ka­da je u pi­ta­nju obim in­ve­sti­ci­ja, na­ša op­šti­na je ap­so­lut­ni li­der ne sa­mo u Sre­mu i Voj­vo­di­ni, ne­go i ši­re. Us­pe­li smo da sma­nji­mo jav­nu po­tro­šnju za­rad pri­o­ri­tet­nih in­ve­sti­ci­ja ko­je smo za­vr­ši­li i to je za raz­li­ku od ne­kih pret­hod­nih go­di­na, ve­li­ka stvar. Sve što smo za­po­če­li i za­vr­ši­li smo i ta­ko će bi­ti i ubu­du­će- na­gla­ša­va go­spo­din Jo­vić. Iz­grad­nja ba­zen­skog kom­plek­sa jed­na je od ve­li­kih in­ve­sti­ci­ja u op­šti­ni, kao i re­kon­struk­ci­ja ras­kr­sni­ce u cen­tru Sta­re Pa­zo­ve, dok je na dr­žav­nom ni­vou jed­na od naj­ve­ćih in­ve­sti­ci­ja u obla­sti spor­ta Na­ci­o­nal­na ku­ća fud­ba­la u Sta­roj Pa­zo­vi. To je, sva­ka­ko na po­nos. Ali za pred­sed­ni­ka op­šti­ne Go­ra­na Jo­vi­ća na po­nos su i ma­le in­ve­sti­ci­je kao što je as­fal­ti­ra­nje uli­ca, do­vođ­nje stru­je i vo­de u uli­ce gde ni­je bi­lo, iz­grad­nja pe­šač­ko- bi­ci­kli­stič­kih sta­za …. i u sva­kom me­stu op­šti­ne ura­đe­no je ono što je za me­šta­ne bio pri­o­ri­tet.- Na­rav­no, da ko­mu­nal­nih pro­ble­ma ima pu­no, ta­ko da će­mo ih i u sle­de­ćoj go­di­ni i go­di­na­ma ko­je do­la­ze, ako gra­đa­ni da­ju po­ve­re­nje za još je­dan man­dat, sve po pri­o­ri­te­ti­ma re­ša­va­ti. Kad je reč o in­ve­sti­ci­ja­ma ko­je ni­su fi­nan­si­ra­ne iz bu­dže­ta op­šti­ne, jed­na od naj­zna­čaj­ni­jih, ne sa­mo za op­šti­nu Sta­ra Pa­zo­va, ne­go i Sr­bi­ju je in­ve­sti­ci­ja Ne­mač­ke kom­pa­ni­je “Mil­ba­u­er”. U ovu sre­di­nu do­šle su i po­zna­te kom­pan­je po­put Mer­ce­de­sa, Ne­stlea, Mil­špe­da … Me­đu­tim, zna­čaj­no je i to što se ov­de u vre­me eko­nom­ske kri­ze broj ne­za­po­sle­nih ni­je po­ve­ćao, ne­go se čak i sam­njio. I na­red­na go­di­na za ovu op­šti­nu bi­će in­ve­sti­ci­o­na, gde će za­vr­še­tak ka­na­li­za­ci­je bi­ti pri­o­ri­tet.
U op­šti­ni Sta­ra Pa­zo­va u pret­hod­ne tri i po go­di­ne, po mi­šlje­nju pred­sed­ni­ka op­šti­ne ne­kih pro­ble­ma i ni­je bi­lo, ali za­to je sa dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, Vla­dom Re­pu­bli­ke Sr­bi­je i po­kra­jin­skom Vla­dom, kao i me­đu­na­rod­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, ostva­re­na iz­u­zet­na sa­rad­nja što je u zna­čaj­noj me­ri do­pri­ne­lo uspe­šnom raz­vo­ju sta­ro­pa­zo­vač­ke op­šti­ne, i sva­ka­ko da bi taj kon­ti­nu­i­tet tre­ba­lo na­sta­vi­ti, uko­li­ko gra­đa­ni u to­me pre­po­zna­ju pra­ve vred­no­sti i put ka uspe­hu. – Na­ša op­šti­na je bu­kval­no u svim pro­jek­ti­ma ko­je fi­nan­si­ra EU us­pe­la da pro­đe te stro­ge kri­te­ri­ju­me i do­đe do sred­sta­va.   Po pi­ta­nju pred­sto­je­ćih iz­bo­ra pred­sed­nik Go­ran Jo­vić je op­ti­mi­sta, a svo­ju op­šti­nu u na­red­nim go­di­na­ma vi­di kao sna­žnu i eko­nom­ski raz­vi­je­nu op­šti­nu “mno­go sna­žni­ju ne­go što je to sa­da slu­čaj. – Op­šti­nu Sta­ra Pa­zo­va vi­dim kao op­šti­nu u ko­joj će in­ve­sti­to­ri do­la­zi­ti, ne sa­mo da gra­de svo­je po­slov­ne objek­te, ne­go i da ži­ve – na­gla­ša­va pre­sed­nik Jo­vić.
Za sva pri­zna­nja ko­je je do­bio sma­tra da su re­zul­tat tim­skog ra­da i da pri­pa­da­ju i op­šti­ni na či­jem je če­lu. Po­me­ni­mo sa­mo ne­ke: go­di­šnja na­gra­da “Ka­pe­tan Mi­ša Ana­sta­si­je­vić” za raz­voj pred­u­zet­ni­štva u Sr­bi­ji, Pla­ke­ta NA­LED-a za do­pri­nos eko­nom­skom raz­vo­ju Sr­bi­je, Pri­zna­nje Fud­baslskog sa­ve­za Sr­bi­je na otva­ra­nju Ku­će fud­ba­la … – Naj­ve­će pri­zna­nje je ka­da vas iza­be­ru po­no­vo na ne­ko me­sto na ko­me ste bi­li, – sma­tra pred­sed­nik Jo­vić, a on je po­no­vo iza­bran za pot­pred­sed­ni­ka Uprav­nog od­bo­ra NA­LED-a i u Pred­sed­ni­štvo Stal­ne kon­fe­ren­ci­je gra­do­va i op­šti­na.

G.M.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: