• petak, 19. april 2024.
„Grund­fos“ ozva­ni­čio  po­če­tak iz­grad­nje fa­bri­ke
Ekonomija
0 Komentara

„Grund­fos“ ozva­ni­čio po­če­tak iz­grad­nje fa­bri­ke

22. februar 2012. godine

Me­sto na ko­jem će ni­ći fa­bri­ka pum­pi

Inđija – U In­đi­ji je, pro­šle sre­de, po­če­la iz­grad­nja jed­ne od naj­ve­ćih di­rekt­nih stra­nih in­ve­sti­ci­ji u Sr­bi­ji, dan­ske Kom­pa­ni­je „Grund­fos“, vo­de­ćeg svet­skog pro­iz­vo­đa­ča pum­pi. U po­go­ni­ma od 25.000 kva­dra­ta pro­iz­vo­di­će se cir­ku­lar­ne pum­pe na­me­nje­ne stra­nom tr­ži­štu. Vred­nost fa­bri­ke ko­ja će, ka­ko je na­ja­vlje­no, bi­ti za­vr­še­na do kra­ja ove go­di­ne je 50,8 mi­li­o­na evra, Dan­ci su od Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je i re­gi­o­nal­nog ra­vo­ja do­bi­li pod­sti­caj­na sred­stva u vi­si­ni šest mi­li­o­na evra jer će u po­go­ni­ma ove fa­bri­ke po­sao do­bi­ti 350 rad­ni­ka.
Ni­ka­da u In­đi­ji na jed­nom me­stu u jed­nom da­nu ni­je bi­lo to­li­ko vi­so­kih funk­ci­o­ne­ra kao pro­šle sre­de ka­da je ozva­ni­čen po­če­tak ra­do­va „Grund­fo­so­ve“ fa­bri­ke. Bo­ris Ta­dić, pred­sed­nik Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, Bo­jan Paj­tić, pred­sed­nik voj­vo­đan­ske Vla­de, Ne­boj­ša Ći­rić, mi­ni­star eko­no­mi­je, Ma­te Kju­el Nil­sen, am­ba­sa­dor­ka Kra­lje­vi­ne Dan­ske u Be­o­gra­du kao i čel­ni lju­di Kom­pa­ni­je „Grund­fos“ Džim Toft Nil­sen, glav­ni me­na­džer kom­pa­ni­je, Knud Kra­fot, pred­sed­nik Uprav­nog od­bo­ra i dru­ge broj­ne zva­ni­ce.
– Na­ša is­ku­stva sa Dan­ci­ma su raz­li­či­ta, ona u ru­ko­me­tu ni­su naj­po­volj­ni­ja, na­dam se da će na Olim­pij­skim igra­ma bi­ti dru­ga­či­je. Ovo da­na­šnje je vr­lo po­volj­no jer že­li­mo dan­ske in­ve­sti­ci­je ne sa­mo u pro­iz­vod­nji pum­pi ne­go i u dru­gim obla­sti­ma i da is­ko­ri­sti­mo dan­sko is­ku­stvo ka­ko ono u ko­ri­šće­nju ener­gi­je ta­ko i ono ko­je ima­ju u pri­me­ni ino­va­ci­ja. Na­stu­pa no­vi ta­las kri­ze, ne obe­ća­va­mo baj­ko­vi­ta re­še­nja, već tra­ga­mo za re­a­li­stič­kim re­še­nji­ma. Ne obe­ća­va­mo kao u pro­šlo­sti sto­ti­ne hi­lja­da rad­nih me­sta, ne­go ka­že­mo da se mo­ra­mo iz­bo­ri­ti za oču­va­nje po­sto­je­ćih, re­kao je pred­sed­nik Sr­bi­je Bo­ris Ta­dić.
„Grund­fos“ ni­je je­di­na dan­ska kom­pa­ni­ja ko­ja fi­lo­zo­fi­ju ino­va­tiv­no­sti po­sta­vlja u pr­vi plan ne sa­mo u pri­vre­di ne­go i u po­li­ti­ci. Su­o­ča­va­mo se sa ne­sva­ki­da­šnjim pro­ble­mi­ma i no­vim iza­zo­vi­ma. In­đi­ja je op­šti­na ko­ja po­ka­zu­je ino­va­tiv­nost u re­ša­va­nju eko­nom­skih pro­ble­ma, sma­nje­nju ne­za­po­sle­no­sti, re­ša­va­nju pro­ble­ma na je­dan ne­kon­ven­ci­o­nal­ni na­čin. Vi­še pu­ta sam re­kao da ulo­ga jav­ne upra­ve je­ste da pro­na­đe na­čin ka­ko se ne­što mo­že re­ši­ti a ne da od­go­vor bu­de za­što ne­što ne mo­že da se re­ši, na­gla­sio je u In­đi­ji Bo­ris Ta­dić, ko­ji je pre do­la­ska na lo­ka­ci­ju u se­ve­ro­i­stoč­noj rad­noj zo­ni po­se­tio op­šti­nu In­đi­ja i odr­žao kra­ći sa­sta­nak sa ru­ko­vod­stvom op­šti­ne.
– Ova in­ve­sti­ci­ja je re­zul­tat za­jed­nič­kog ra­da re­pu­blič­ke vla­de, Po­kra­ji­ne, Agen­ci­je SI­E­PA, VIP fon­da, lo­kal­ne upra­ve da u ovim kri­znim vre­me­ni­ma jed­nu svet­ski po­zna­tu kom­pa­ni­ju do­ve­de u Sr­bi­ju. Ovo je pr­va fa­za, ube­đen sam da će­mo za­jed­nič­kim ra­dom ube­di­ti „Grund­fos“ da pro­ši­ri pro­iz­vod­nju. Ono što smo uvo­zi­li, pro­iz­vo­di­će­mo u Sr­bi­ji a još va­žni­je je što će se naj­ve­ći deo ove pro­iz­vod­nje iz­vo­zi­ti u ze­mlje u okru­že­nju, Evrop­sku uni­ju, Ru­si­ju, Tur­sku i Se­ver­nu Afri­ku, na­gla­sio je mi­ni­star Ne­boj­ša Ći­rić.
– Do­la­zak „Grund­fo­sa“ u Sr­bi­ju pred­sta­vlja sna­žno ohra­bre­nje u uslo­vi­ma svet­ske eko­nom­ske kri­ze i po­ziv dru­gim in­ve­sti­to­ri­ma da do­đu kod nas. „Grund­fos“ je u pro­iz­vod­nji in­du­strij­skih pum­pi ono što je „Fi­jat“ u auto­mo­bil­skoj in­du­stri­ji, glo­bal­ni li­der ko­ji pro­iz­vo­di 50 od­sto svet­skih po­tre­ba cir­ku­la­tor­nih pum­pi za gre­ja­nje i kli­ma ure­đa­je, re­kao je Bo­jan Paj­tić, pred­sed­nik Vla­de APV.
Am­ba­sa­dor­ka Kra­lje­vi­ne Dan­ske u Be­o­gra­du Ma­te Kju­el Nil­sen na­gla­si­la je da je iz­grad­nja no­ve fa­bri­ke  ve­li­ka in­ve­sti­ci­ja, a pla­no­vi „Grund­fo­sa“ u Sr­bi­ji po­tvr­đu­ju da je Sr­bi­ja atrak­tiv­na ze­mlja za in­ve­sti­to­re. -I još vi­še, ona je po­tvr­da ja­sne evrop­ske or­jen­ta­ci­je Sr­bi­je i ve­li­kog na­pret­ka ko­ji je već ostva­ren na pu­tu ka Evrop­skoj uni­ji. Pri­bli­ža­va­nje Sr­bi­je Evrop­skoj uni­ji ve­o­ma je va­žno za stra­ne in­ve­sti­to­re. Na­dam se da će­mo usko­ro vi­de­ti no­ve, od­lu­ču­ju­će ko­ra­ke i da će Sr­bi­ji u mar­tu bi­ti do­de­ljen sta­tus kan­di­da­ta za ula­zak u Evrop­sku uni­ju, re­kla je am­ba­sa­dor­ka Kra­lje­vi­ne Dan­ske Ma­te Kju­el Nil­sen.
U iz­la­ga­nju čel­nih lju­di „Grund­fo­sa“ mo­glo se ču­ti da je kom­pa­ni­ja osno­va­na 1945. go­di­ne, da ima­ju 80 kom­pa­ni­ja u 45 ze­ma­lja i da go­di­šnje pro­iz­vo­de 16 mi­li­o­na je­di­ni­ca pum­pi. Pr­vu pum­pu u Sr­bi­ji pro­iz­ve­li su apri­la pro­šle go­di­ne u iz­najm­lje­nom pro­sto­ru u No­voj Pa­zo­vi gde su do sa­da pro­iz­ve­li 4.500 ma­lih cir­ku­la­tor­nih pum­pi za cir­ku­la­ci­ju gre­ja­nja i vo­de. Po­se­du­ju ser­ti­fi­ka­te ka­ko onaj za si­stem upra­vlja­nja kva­li­te­tom i ži­vot­nom sre­di­nom ta­ko i stan­dard bez­bed­no­sti i zdra­vlja na ra­du.

Z.G.Ste­fa­no­vić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: