• subota, 20. april 2024.
Bo­ga­ta i du­ga tra­di­ci­ja va­tro­ga­sa­ca
Reportaža
0 Komentara

Bo­ga­ta i du­ga tra­di­ci­ja va­tro­ga­sa­ca

10. februar 2012. godine

Ve­žba va­tro­ga­snog pod­mlat­ka

Šid – Po­če­tak or­ga­ni­zo­va­nog ra­da va­tro­ga­sne slu­žbe u Ši­du da­ti­ra iz dva­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka, zbog po­tre­be  ču­va­nja polj­skih use­va pre sve­ga ži­ta od po­ža­ra. Zva­nič­no je  Do­bro­volj­no va­tro­ga­sno dru­štvo Šid  osno­va­no 1924.  go­di­ne u ka­fa­ni „Ša­loš“ , a na ini­ci­ja­ti­vu  imuć­ni­jih Ši­đa­na ko­je  je pred­vo­dio  ve­le­po­sed­nik Jo­ja Šu­ma­no­vić .To je bio po­če­tak ra­da zbog če­stih po­ža­ra u vre­me že­tve i vr­šid­be ži­ta, a ka­ko bi se spre­či­le šte­te ko­je po­žar pri­či­nja­va. Usle­di­lo je za­tim for­mi­ra­nje  va­tro­ga­sne je­di­ni­ce i na­bav­ka i pr­ve va­tro­ga­sne pum­pe, ka­ko bi ga­še­nje po­ža­ra bi­lo što uspe­šni­je,  a pri­stu­pi­lo  se i iz­grad­nji va­tro­ga­snog do­ma. To je da­na­šnja zgra­da ko­ju sa­da ko­ri­ste pri­pad­ni­ci  Sek­to­ra za van­red­ne si­tu­a­ci­je MUP-a Sr­bi­je, a   svo­jim su je  ra­dom  po­di­gli va­tro­ga­sci čla­no­vi dru­štva , dok su imuć­ni­ji po­mo­gli svo­jim pri­lo­zi­ma. Sve ukup­no od tog pe­ri­o­da od da­nas to je ve­o­ma du­ga i bo­ga­ta tra­di­ci­ja, uz an­ga­žo­va­nje broj­nih ge­ne­ra­ci­ja va­tro­ga­sa­ca do­bro­vo­lja­ca i pro­fe­si­o­na­la­ca.
Da­nas u okvi­ru Op­štin­skog va­tro­ga­snog Sa­ve­za, u skla­du sa Za­ko­nom uz upis kod Agen­ci­je za pri­vred­ne re­gi­stre de­lu­ju če­ti­ri va­tro­ga­sna dru­štva i to u Ši­du, Er­de­vi­ku, Ja­me­ni i Lju­bi, ka­že se­kre­tar Ne­boj­ša Su­bo­tić. Osnov­na ak­tiv­nost u 2011. go­di­ni bi­lo je is­pu­nje­nje ove prav­ne re­gu­la­ti­ve, kao bi se na­sta­vi­la za­po­če­ta tra­di­ci­ja, a po­seb­no se to od­no­si  na po­nov­no ak­ti­vi­ra­nje dru­štva u Lju­bi. Po­seb­na pa­žnja po­kla­nja se ra­du sa va­tro­ga­snim pod­mlat­kom i uče­šću na tak­mi­če­nji­ma. Ote­ža­va­ju­ća okol­nost je­ste ne­do­sta­tak po­treb­nih fi­nan­sij­skih sred­sta­va pre sve­ga za  pre­voz i obla­če­nje tak­mi­ča­ra, pa se za­to  iz­o­sta­lo sa po­je­di­nih ma­ni­fe­sta­ci­ja. Sve ukup­no ka­len­dar­ska go­di­na je bi­la uspe­šna, po­seb­no za ve­te­ra­ne, ko­ji su se do­ka­za­li i u van­red­nim  okol­no­sti­ma snab­de­va­nja me­šta­na Ili­na­ca vo­dom. Re­zul­tat sve­ga je naj­vi­še op­štin­sko pri­zna­nje -De­cem­bar­ska na­gra­da, ko­je će uz sva pret­hod­na kra­si­ti sa­lu Va­tro­ga­snog do­ma u Ši­du.

N.S.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: