• petak, 19. april 2024.
Ob­je­di­nje­na tu­ri­stič­ka po­nu­da Sre­ma
Ekonomija
0 Komentara

Ob­je­di­nje­na tu­ri­stič­ka po­nu­da Sre­ma

15. decembar 2011. godine

Na sku­pu u Be­o­gra­du

Beograd – Po za­vr­šet­ku ci­klu­sa od pet se­mi­na­ra po­sve­će­nih ja­ča­nju ka­pa­ci­te­ta do­no­si­la­ca od­lu­ka u se­dam op­šti­na Sre­ma (In­đi­ja, Irig, Ru­ma, Srem­ska Mi­tro­vi­ca, Sta­ra Pa­zo­va, Pe­ćin­ci i Šid) ko­je je or­ga­ni­zo­vao be­o­grad­ski Fond za po­li­tič­ku iz­u­zet­nost u okvi­ru pro­jek­ta “Evrop­ske in­te­gra­ci­je i lo­kal­ni raz­voj – ka uspe­šnim stra­te­gi­ja­ma i do­brom upra­vlja­nju” u uto­rak, 29. no­vem­bra na za­vr­šnoj sve­ča­no­sti u Be­o­gra­du sve srem­ske op­šti­ne pot­pi­sa­le su Pro­to­kol o re­gi­o­nal­noj sa­rad­nji u obla­sti tu­ri­zma.
To­kom sva­kog se­mi­na­ra uče­sni­ci su vo­đe­ni kroz pro­ces iz­bo­ra jed­ne te­mat­ske obla­sti na ko­joj bi mo­gli gra­di­ti za­jed­nič­ke me­đu­op­štin­ske pro­jek­te. Pred­sed­ni­ca Fon­da za po­li­tič­ku iz­u­zet­nost So­nja Liht je is­ta­kla zna­čaj lo­kal­ne vla­sti u pro­ce­su istin­ske de­cen­tra­li­za­ci­je i na­gla­si­la da se ovim Pro­jek­tom že­li po­mo­ći lju­di­ma ko­ji do­no­se “od­lu­ke na lo­ka­lu da bu­du bo­lji znal­ci, da ima­ju vi­še sa­mo­po­u­zda­nja sa­mim tim, što mno­go vi­še zna­ju, da se po­ve­zu­ju iz­me­đu se­be, da osmi­šlja­va­ju sop­stve­ni iz­la­zak iz pro­ble­ma i si­ro­ma­štva”.
– Srem je­ste, po mno­go če­mu, ja bih re­kla bla­go­slo­ven. Na­la­zi se na zna­čaj­nim ko­ri­do­ri­ma, ima ogrom­ne mo­guć­no­sti da ko­ri­sti i Ko­ri­dor 10, a i Ko­ri­dor Du­na­va. Du­nav je još uvek ne­is­ko­ri­šćen raz­voj­ni po­ten­ci­jal na­še ze­mlje – re­kla je So­nja Liht i do­da­la da će Srem­ci u pro­ce­su ob­je­di­nje­nja tu­ri­stič­ke po­nu­de pre­po­zna­ti sve mo­guć­no­sti ove re­ke ko­ja je ve­za sa ce­lim sve­tom. Srem, je ina­če če­tvr­ti re­gi­on u Sr­bi­ji ko­ji je ob­u­hva­ćen po­me­nu­tim pro­jek­tom i svi se sla­žu da su nje­go­vi tu­ri­stič­ki po­ten­ci­ja­li po­put Obed­ske ba­re, Fru­ške go­re, Ga­le­ri­je Sa­ve Šu­ma­no­vi­ća i Ili­ja­nu­ma u Ši­du, Spo­men obe­lež­ja Srem­ski front, Sir­mi­ju­ma, re­ka Sa­ve i Du­na­va … ne­do­volj­no is­ko­ri­šće­ni i da mo­gu bi­ti za­ma­jac raz­vo­ja tu­ri­stič­ke pri­vre­de.
– Kad je u pi­ta­nju tu­ri­zam, re­al­no u op­šti­ni Sta­ra Pa­zo­va do sa­da ni­je ura­đe­no mno­go i upra­vo je va­žno da ima­mo ne­ke plan­ske do­ku­men­te i pot­pi­sa­ne spo­ra­zu­me ko­ji ga­ran­tu­ju da će­mo u bu­du­će ra­di­ti plan­ski – iz­ja­vio je po za­vr­šet­ku sku­pa Go­ran Jo­vić, pred­sed­nik op­šti­ne Sta­ra Pa­zo­va i do­dao da je ura­đe­no do­sta na pro­mo­ci­ji op­šti­ne kao do­bre de­sti­na­ci­je za ula­ga­nje i ži­vot, ali da sve tu­ri­stič­ke atrak­ci­je Du­na­va, et­no­tu­ri­zma u Go­lu­bin­ci­ma, pa i Voj­ki, i atrak­ci­je ko­je se nu­de u Ku­ći fud­ba­la ima­ju le­pu per­spek­ti­vu. Jo­vić je do­dao da ovaj Pro­to­kol u sko­ri­je vre­me pred­vi­đa i for­mi­ra­nje Re­gi­o­nal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je ko­ja bi ob­je­di­ni­la tu­ri­stič­ku ša­ro­li­kost Srem­skog re­gi­o­na či­me bi se stvo­ri­la jed­na od lep­ših tu­ri­stič­kih de­sti­na­ci­ja.
Pred­sed­ni­ca op­šti­ne Šid Na­ta­ša Cvjet­ko­vić sma­tra da će se Srem vr­lo br­zo iz­dvo­ji­ti, ne sa­mo po pri­vred­nom, ne­go i po raz­vo­ju tu­ri­zma. Alek­san­dar Ko­va­če­vić, pred­sed­nik SO In­đi­ja ka­že da sve srem­ske op­šti­ne po­sred­stvom svo­jih tu­ri­stič­kih or­ga­ni­za­ci­ja već spro­vo­de ove pro­jek­te i da je “sa­da tre­nu­tak da se to za­jed­nič­ki ob­je­di­ni, da se po­sta­ve pri­o­ri­te­ti i za­jed­nič­ki kre­ne u osva­ja­nje tr­ži­šta”.

Uru­če­nje ser­ti­fi­ka­ta: So­nja Liht i Mi­loš Jo­vić

– Srem­ska Mi­tro­vi­ca uče­stvu­je u sve­mu ono­me što je do­bro za naš grad. Sir­mi­jum je­ste pre­po­zna­tljiv, i na to­me tre­ba ra­di­ti i una­pre­đi­va­ti po­nu­du na­še­ga gra­da, a da­na­šnji Pro­to­kol do­pri­no­si una­pre­đe­nju re­gi­o­nal­ne sa­rad­nje i br­žeg raz­vo­ja re­gi­o­na – re­kao je Sr­đan Ko­zli­na, za­me­nik gra­do­na­čel­ni­ka Srem­ske Mi­tro­vi­ce.
Pred­sed­nik op­šti­ne Ru­ma Go­ran Vu­ko­vić, oce­niv­ši da tu­ri­stič­ke po­nu­de op­šti­na Sre­ma ni­su na istom ni­vou, ka­zao je da je ovo pri­li­ka da se ujed­na­či tu­ri­stič­ka po­nu­da i da se za­jed­nič­ki utvr­de pri­o­ri­te­ti u tu­ri­stič­kim po­ten­ci­ja­li­ma ko­je tre­ba ko­ri­sti­ti i raz­vi­ja­ti. – Mi­slim da je ovo sa­svim do­bar po­če­tak na tom pu­tu – do­dao je Vu­ko­vić.
Pri­li­kom pot­pi­si­va­nja Pro­to­ko­la o re­gi­o­nal­noj sa­rad­nji u obla­sti tu­ri­zma, uru­če­ni su i ser­ti­fi­ka­ti za vi­še od 40 uče­sni­ka po­me­nu­tog pro­jek­ta iz se­dam srem­skih op­šti­na uklju­ču­ju­ći i Srem­ske Kar­lov­ce.

G.Maj­sto­ro­vić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: