• četvrtak, 18. april 2024.
O slu­žbe­noj upo­tre­bi je­zi­ka i pi­sma
Šid
0 Komentara

O slu­žbe­noj upo­tre­bi je­zi­ka i pi­sma

15. decembar 2011. godine

Sa­sta­nak u Op­šti­ni

Pro­te­klog pet­ka pred­sed­ni­ca Op­šti­ne Na­ta­ša Cvjet­ko­vić i nje­ni sa­rad­ni­ci pri­mi­li su de­le­ga­ci­ju Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne, pred­stav­ni­ke Ma­ti­ce slo­vač­ke, Slo­vač­ke evan­ge­lič­ke cr­kve i slo­vač­kih kul­tur­no – umet­nič­kih dru­šta­va, sa ko­ji­ma su raz­go­va­ra­li o slu­žbe­noj upo­tre­bi slo­vač­kog je­zi­ka i pi­sma na pod­ruč­ju šid­ske op­šti­ne.
Ka­ko je is­ta­kla Ana To­ma­no­va Ma­ka­no­va, pred­sed­ni­ca Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta Slo­va­ka, po­se­ta šid­skoj op­šti­ni ima tro­stru­ki zna­čaj: us­po­sta­vlja­nje do­pi­snič­ke mre­že me­di­ja u Voj­vo­di­ni, nov­ča­nu po­moć SKUD „Jed­no­ta“ u ob­no­vi Slo­vač­kog do­ma i in­for­mi­sa­nje o obra­zo­va­nju na slo­vač­kom je­zi­ku. Pri­li­kom po­se­te, pred­stav­ni­ci­ma lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve uru­če­ni su sim­bo­li slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne: za­sta­va i grb.
Sa­stan­ku u Op­šti­ni pri­su­stvo­va­li su i Jan Ma­jor­ski, pot­pred­sed­nik  Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne, Pa­vel Mar­čok i Ju­raj Čer­ve­nak, pred­sed­nik i pot­pred­sed­nik Od­bo­ra za slu­žbe­nu upo­tre­bu je­zi­ka i pi­sma Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne, Vla­di­mir Len­hart, ko­or­di­na­tor Od­bo­ra za in­for­ma­ci­je Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne i Sta­ni­slav Đer­čan, is­pred slo­vač­kog kul­tur­no-umet­nič­kog dru­štva „Jed­no­ta“.

Za­sta­va na po­klon

Pri­li­kom po­se­te, pred­stav­ni­ci­ma lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve uru­če­ni su sim­bo­li slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne u vi­du za­sta­ve i gr­ba.
Na­kon to­ga, de­le­ga­ci­ja Na­ci­o­nal­nog sa­ve­ta slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne odr­ža­la  je u Er­de­vi­ku rad­ni sa­sta­nak sa pred­sed­ni­ci­ma sa­ve­ta me­snih za­jed­ni­ca Šid, Lju­ba, Bin­gu­la i Er­de­vik u ko­ji­ma je u slu­žbe­noj upo­tre­bi slo­vač­ki je­zik i pi­smo, pred­stav­ni­ci­ma cr­kve­nog od­bo­ra i pri­pad­ni­ci­ma slo­vač­ke na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne iz Er­de­vi­ka, Lju­be i Bin­gu­le kao i pred­stav­ni­ci­ma Slo­vač­kog kul­tur­no umet­nič­kog dru­štva SKOS „Er­de­vik“.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: