• petak, 19. april 2024.
Za­što ko­sa opa­da u zi­mu
Zabava
0 Komentara

Za­što ko­sa opa­da u zi­mu

29. novembar 2011. godine

Ve­tar i ki­ša su već do­volj­no lo­ši, a po­če­tak je­se­ni nas op­te­re­ću­je zbog još jed­ne do­sad­ne stva­ri – opa­da­nja ko­se. Šved­ski na­uč­ni­ci su to­kom šest go­di­na pra­ti­li 800 zdra­vih že­na i za­klju­či­li su da naj­vi­še ko­se iz­gu­be upra­vo to­kom je­se­njih i zim­skih me­se­ci.
Opa­da­nje ko­se mo­že bi­ti fi­zi­o­lo­ško – oče­ki­va­no, kao i pa­to­lo­ško, znak bo­le­sti. Pri utvr­đi­va­nju vr­ste bo­le­sti ko­ja uzro­ku­je ili mo­že bi­ti u ve­zi sa opa­da­njem ko­se pr­ven­stve­no se ru­ko­vo­di­mo kli­nič­kom sli­kom, od­no­sno ti­pom alo­pe­ci­je ko­ji je pri­su­tan u sva­kom slu­ča­ju. Sta­nja ko­ja mo­gu do­ve­sti do opa­da­nja dla­ke su broj­na, to mo­gu bi­ti in­fek­ci­je raz­li­či­tim mi­kro­or­ga­ni­zmi­ma, en­do­kri­ne bo­le­sti, si­stem­ske bo­le­sti, sta­nja po­sle te­žih in­fek­ci­ja, pe­ri­o­di in­ten­ziv­nog stre­sa, udru­že­ne ma­lig­ne bo­le­sti i slič­no.

Stres

Stres do­vo­di do gu­bit­ka ko­se. Ta­da se vla­si do­vo­de u sta­nje mi­ro­va­nja pre oče­ki­va­nog vre­me­na. Hro­nič­ni stres po­kre­će imu­no­si­stem do kraj­njih gra­ni­ca, a ta­da be­la krv­na zrn­ca na­pa­da­ju fo­li­kul dla­ke. S dru­ge stra­ne, hro­ni­čan stres u kom­bi­na­ci­ji sa ne­kim šo­kom do­vo­di do po­seb­nog vi­da gu­bit­ka ko­se.

Ne­do­sta­tak gvo­žđa

Kod že­na u pe­ri­o­du pre me­no­pa­u­ze, ma­njak gvo­žđa če­sto uzro­ku­je opa­da­nje ko­se. Ako gu­bi­te od 40 do 120 dla­ka dnev­no, to je nor­mal­no, ali ako vam se či­ni da je to mno­go vi­še, tra­ži­te uput za ana­li­zu kr­vi gde će se po­ka­za­ti da li ima­te do­volj­no gvo­žđa, ali pro­ve­ri­te i fe­ri­tin (pro­te­in ko­ji pot­po­ma­že pro­iz­vod­nju će­li­ja vla­si i spre­ča­va opa­da­nje). Ne­do­sta­tak gvo­žđa mo­že da se ja­vi i usled ne­to­le­ran­ci­je na glu­ten. To uti­če na spo­sob­nost sto­ma­ka da nor­mal­no ap­sor­bu­je hra­nu, pa or­ga­ni­zmu poč­nu da ne­do­sta­ju hran­lji­ve ma­te­ri­je. Ka­da ova bo­lest poč­ne da se le­či, una­pre­đu­je se i rast ko­se. Vi­ta­min C po­ma­že u ap­sorp­ci­ji gvo­žđa. S dru­ge stra­ne, ta­nin u ča­ju one­mo­gu­ća­va ap­sorp­ci­ju gvo­žđa, pa iz­be­ga­vaj­te da ga pi­je­te to­kom obro­ka.

Le­ko­vi

Broj le­ko­va ko­je uzi­ma­te mo­že da bu­de oki­dač za opa­da­nje ko­se. Le­ko­vi dla­ku pre­ba­cu­ju iz fa­ze ra­sta u mi­ro­va­nje i po­sle par me­se­ci te iste vla­si ot­pad­nu. U gru­pu le­ko­va ko­ji po­seb­no pod­sti­ču opa­da­nje spa­da­ju ne­ki me­di­ka­men­ti ko­ji se pre­pi­su­ju za le­če­nje ak­ni. Tu su i be­ta blo­ka­to­ri (pro­tiv vi­so­kog krv­nog pri­ti­ska), an­ti­de­pre­si­vi i le­ko­vi pro­tiv upa­la.

Dra­stič­ne di­je­te

Po­sto­je do­ka­zi da dra­stič­ne di­je­te, po­seb­no one u ko­ji­ma ne­ma uglje­nih hi­dra­ta, do­vo­de do opa­da­nja ko­se. Ma­njak ener­gi­je – u ovom slu­ča­ju ka­lo­ri­ja i glu­ko­ze – mo­že da pred­sta­vlja pro­blem. Do to­ga do­la­zi jer ako mo­zak i dru­gi vi­tal­ni or­ga­ni va­pe za ener­gi­jom, uzi­ma­će je če­sto iz svih ras­po­lo­ži­vih iz­vo­ra me­đu ko­ji­ma su ko­sa i nok­ti.

Pro­ble­mi sa štit­nom žle­zdom

Pre­ak­tiv­na ili pre­ma­lo ak­tiv­na štit­na žle­zda mo­že da bu­de uzrok pro­re­đi­va­nja ko­se. Jed­na od ulo­ga ti­ro­i­de je da re­gu­li­še pro­ce­se u or­ga­ni­zmu, iz­me­đu osta­log i me­ta­bo­li­zam. Pro­ble­mi sa štit­nom žle­zdom mo­gu da uti­ču na nor­ma­lan ci­klus dla­ke. Ume­sto da bu­de u sta­nju mi­ro­va­nja oko tri me­se­ca, u tom slu­ča­ju dla­ka se od­ma­ra ne­ko­li­ko ne­de­lja. Za­to br­že opad­ne i to dok još ne do­stig­ne nor­mal­nu, oče­ki­va­nu du­ži­nu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: