• petak, 26. april 2024.
Ekonomija
0 Komentara

Ško­lo­va­nje za po­sao, a ne za Tr­ži­šte ra­da

1. novembar 2011. godine

De­talj sa sku­pa u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci (Fo­to: M.Mi­le­u­snić)

Grad Srem­ska Mi­tro­vi­ca i Od­bor za obra­zo­va­nje, na­u­ku, kul­tu­ru, omla­di­nu i sport Skup­šti­ne AP Voj­vo­di­ne, uz po­dr­šku Mi­si­je OEBS-a u Sr­bi­ji, or­ga­ni­zo­va­li su pro­šlog če­tvr­ta­ka u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci jav­nu tri­bi­nu po­sve­će­nu re­for­mi obra­zo­va­nja u Sre­mu, kao po­dr­šci pri­vred­nom raz­vo­ju.
U ra­du tri­bi­ne uče­stvo­va­li su pred­stav­ni­ci po­me­nu­tog od­bo­ra Skup­šti­ne Voj­vo­di­ne, Uni­ver­zi­te­ta u No­vom Sa­du, Po­kra­jin­skog se­kre­ta­ri­ja­ta za rad, za­po­šlja­va­nje i rav­no­prav­nost po­lo­va, po­kra­jin­ski po­sla­ni­ci, pred­stav­ni­ci ško­la i kan­ce­la­ri­ja za mla­de, kao i pred­stav­ni­ci ne­ko­li­ko stra­nih in­ve­sti­to­ra.
Cilj ove tri­bi­ne bio je da do­pri­ne­se iz­na­la­že­nju na­či­na uti­ca­ja na upi­snu po­li­ti­ku i pro­me­nu struč­nih pro­fi­la da bi se ško­lo­va­li ka­dro­vi u skla­du sa po­tre­ba­ma Tr­ži­šta ra­da i in­ve­sti­to­ra ko­ji do­la­ze.
– Mi slo­bod­no mo­že­mo re­ći, sa pu­nom od­go­vor­no­šću, da je si­stem obra­zo­va­nja, bez re­for­mi, ka­kav je sa­da mo­men­tal­no na sna­zi, u od­re­đe­nim mo­men­ti­ma op­te­re­ću­je Tržiš­te ra­da ta­ko što upu­ću­je onu vr­stu rad­ne sna­ge ko­ja je već su­fi­ci­tar­na – iz­ja­vio je po­kra­jin­ski se­kre­tar za rad, za­po­šlja­va­nje i rav­no­prav­nost po­lo­va Mi­ro­slav Va­sin.
Po mi­šlje­nju Dra­ga­na Ta­di­ća, di­rek­to­ra ame­rič­kog „Ito­na“, pred­u­ze­ća ko­je u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci za­po­šlja­va hi­lja­du rad­ni­ka, pro­blem struč­ne rad­ne sna­ge je i da­lje pri­su­tan jer je i da­lje na tr­ži­štu naj­te­že na­ći ob­u­če­nu rad­nu sna­gu, od naj­ni­že ob­u­če­nih do struč­nih, pa i uni­ver­zi­tet­ski ško­lo­va­nih ka­dro­va, dok di­rek­tor ita­li­jan­skog „La­me­sa“, fi­mre ko­ja će za­po­sli­ti 250 rad­ni­ka, Go­ran Po­po­vić ka­že da je Srem­ska Mi­tro­vi­ca deo Sr­bi­je i pro­blem s ob­u­če­no­šću rad­ne sna­ge po­sto­ji ge­ne­ral­no na ni­vou dr­ža­ve.
– Si­gur­no da in­ve­sti­to­ri po­kre­ću i po­sta­vlja­ju no­ve zah­te­ve si­ste­mu obra­zo­va­nja ko­je su to stru­ke ko­je tre­ba is­ko­ri­sti­ti, ko­ja je to in­du­stri­ja ko­ju tre­ba stra­te­ški raz­vi­ja­ti – is­ta­kao je Po­po­vić.
Pred­sed­ni­ca Od­bo­ra za obra­zo­va­nje, kul­tu­ru, omla­di­nu i sport Skup­šti­ne Voj­vo­di­ne prof. dr Sve­tla­na Lu­kić Pe­tro­vić ka­že da tre­ba pro­na­ći na­čin re­for­me obra­zo­va­nja da bi se po­ve­za­li ka­pa­ci­te­ti ko­je ima­mo što se ti­če sred­njo­škol­skog, vi­šeg i vi­so­kog, pa čak i osnov­nog obra­zo­va­nja, sa onim što pru­ža am­bi­jent, pri­vre­dom ko­ja se raz­vi­ja u Sre­mu.
– 51 osnov­na ško­la, 21 sred­nja ško­la u Sre­mu i ma­li ka­pa­ci­te­ti što se ti­če dr­žav­nih uni­ver­zi­te­ta na ovom pod­ruč­ju, ipak je­su osnov za raz­voj pri­vre­de – na­vo­di prof dr Sve­tla­na Lu­kić Pe­tro­vić.- Raz­go­va­ra­mo da bi do­ne­li za­ključ­ke na ko­ji na­čin tre­ba uti­ca­ti na upi­snu po­li­ti­ku, na pro­me­nu struč­nih pro­fi­la da bi mo­gli da se raz­vi­ja­ju ka­pa­ci­te­ti pri­vre­de ko­ji ov­de po­sto­je, da in­ve­sti­to­ri ko­ji do­la­ze is­ko­ri­ste obra­zo­va­nje ko­je mi ima­mo.
Prof. dr. Mi­ro­slav Ve­sko­vić, rek­tor Uni­ver­zi­te­ta u No­vom Sa­du ka­že da ova vi­so­ko­škol­ska usta­no­va ima vr­lo ja­snu oba­ve­zu da for­mi­ra ona­kav ka­dar ka­kav je po­tre­ban na­šoj pri­vre­di i na­šem okru­že­nju.
– For­mi­ra­ju­ći kvo­te za upis stu­de­na­ta na ni­vou Uni­ver­zi­te­ta, tru­di­mo se da struk­tu­ra stu­dij­skih pro­gra­ma, od­no­sno broj upi­sa­nih stu­de­na­ta, od­go­va­ra ono­me što je po­treb­no i va­žno, ta­ko da in­si­sti­ra­mo na to­me da se po­ve­ća broj stu­de­na­ta na teh­nič­ko-teh­no­lo­škim di­sci­pli­na­ma, za­tim na onim di­sci­pli­na­ma u obla­sti na­stav­nič­kih pro­fe­si­ja ko­je su de­fi­ci­tar­ne i na od­go­va­ra­ju­ći na­čin ja­sno sti­mu­li­še­mo stu­di­je na ova­kvim sme­ro­vi­ma – na­vo­di rek­tor Ve­sko­vić i do­da­je da se raz­mi­šlja da se pro­na­đu od­go­va­ra­ju­ći stu­dij­ski pro­gra­mi ko­ji su bli­ski te­ma­ti­ci ko­ja je ka­rak­te­ri­stič­na za pri­vre­du ovog de­la Sre­ma. Pre sve­ga reč je o te­nič­ko-teh­no­lo­škim di­sci­pli­na­ma, za­tim o obla­sti šu­mar­stva i drv­no-pre­ra­đi­vač­ke in­du­stri­je što je uvek bi­lo ka­rak­te­ri­stič­no za ovaj deo Voj­vo­di­ne.
Po­kra­jin­ski se­kre­tar za rad, za­po­šlja­va­nje i rav­no­prav­nost po­lo­va Mi­ro­slav Va­sin na­ja­vio je da će se usko­ro u Voj­vo­di­ni otvo­ri­ti Edu­ka­ci­o­ni cen­tar za obra­zo­va­nje ne­za­po­sle­nih li­ca ko­ji će ima­ti iz­u­zet­no zna­ča­ja­nu ulo­gu, po­seb­no u si­ste­mu obra­zo­va­nja od­ra­slih.
Ka­ko je re­če­no, su­šti­na re­for­me je da se spre­či pri­liv đa­ka ko­ji pri­pa­da­ju su­fi­ci­tar­nim za­ni­ma­nji­ma jer se na kra­ju sva­ke škol­ske go­di­ne po­ve­ća­va broj ne­za­po­sle­nih.

Ž. Ne­go­va­no­vić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: