Niču pekare kao pečurke posle kiše. Kako i neće, bez hleba čovek ne može, pa vođeni idejom o svakodnevnoj zaradi bez obzira na konkurenciju, mali preduzetnici ulaze u male biznise (ali i velike kao što su već izbrendirani Hleb & Kifle po Beogradu). U našem gradu ima dosta pekara, i treba da ima, nek su žive i zdrave, samo nekako iz ugla potrošača, sve liče jedna na drugu. Ne toliko pekarke i objekti (koji nisu uvek sklonjeni od zagađenja kako bi trebalo) nego pecivo. Sužen izbor. Bar za nekog ko je video velik asortiman peciva u većim pekarama po velikim gradovima. A mi smo mali grad, što jes jes. Ali nismo gadljivi na velik izbor svega pa i jestivih predmeta od brašna. Nekako, vrlo bojažljivo se ponegde pojavi prava integralna kifla. A ima i skeptičnih kupaca, koji tvrde da crno pecivo može biti ustvari belo samo obojeno. Vlasnici objekata možda misle da bi pravo integralno pecivo bilo skupo pa se ne bi prodavalo…Ali ako je 60 puta zdravije od belog…valja ponuditi. Naš narod voli da se gura di je zdrava hrana.
Dotle, ljubitelji zdrave ishrane (ne obavezno makrobiotičari, tu i tamo i pomodari) odlučuju se da hleb prave ručno, ili kupuju kućne mini pekare u kojima se hleb pravi sam. Opravdano tvrdnjom „Bar znam šta jedem, neće mene niko praviti budalom“ investicija nije glupa, dapače. Već i vrapci znaju prednosti celog zrna u odnosu na prerađeno. Ali nekako, ipak očekujemo od (mašala) pekara u gradu da u bar nekoj imaš brašna crna, brašna bela, hleba svakojaka…Ne kažem, osavremenili smo se, pa je nestala pojava ruka umesto hvataljke, devojke obavezno nose kape i kecelje, retko se može videti insekt na krofni, mali glodar u ćošku još ređe, eurokrem naravno nije Takovo ali `ajde, razumljivo. Koliko bi onda koštao kroasan? Zaživelo je epohalno otkriće – ljubaznost, u cilju zadovoljnog kupca doduše još nije izmišljen izum uklanjanja pare kad je napolju hladno, pa ko nosi naočare na trenutak oslepi, ali de. Trenutak slepila ništa nije naspram bolnog krčanja creva trbuha za kruhom (prodavačice za pultom po zvuku creva verovatno mogu da razlikuju nekoliko vrsta čovečje gladi). Niti vrti klima uređaj leti (zapošljavaju valjda one koje prođu test izdržljivosti u toplotnoj komori) ali mali preduzetnik ima svoje objašnjenje – nepotrebno ulaganje. I još uvek ne možete naći ništa vruće kasno popodne. Ko je jeo, jeo je! (na svu krizu takođe „nepotrebno“ dodatno mrcvarenje mašina i radnika).
Narod smo koji ima razvijen kult hleba, običaje, rituale. Imamo festival hleba. Muzej hleba. Umetnička dela posvećena hlebu (pa i antologijske scene u Varljivom letu`68. ako baš hoćete), pa ne shvatamo zašto vekna nije teška onoliko koliko piše da jeste, zašto nas teraju da kupujemo hleb od juče, kako to da nema prostog, jeftinijeg a zdravijeg crnog „sirotinjskog“ `leba, sa kojim je i popara lepša, slađa mast pod alevom, o kajmaku da ne pričamo. Nego nam nude našminkane vekne raznih boja, napuderisane aditivima radi produžene svežine.
Okruženi prividima, obmanama i surogatima, zahtevamo: „Dajte nam bar hleba kako treba! Igara ćemo sami smisliti“.