• petak, 29. mart 2024.
Oži­vlja­va „Fru­ška go­ra“
Sremska Mitrovica
0 Komentara

Oži­vlja­va „Fru­ška go­ra“

2. novembar 2011. godine

Ho­tel u Le­ži­mi­ru bi tre­ba­lo da po­sta­ne edu­ka­ci­o­ni cen­tar

Sremska Mitrovica – Gra­do­vi Srem­ska Mi­tro­vi­ca i Tu­zla apli­ci­ra­će za sred­stva Evrop­ske Uni­je za­jed­nič­kim pro­jek­tom pre­ko­gra­nič­ne sa­rad­nje za stva­ra­nje re­gi­o­nal­nog edu­ka­ci­o­nog cen­tra za mla­de Bal­ka­na. Prak­tič­no, reč je o re­kon­struk­ci­ji Ho­te­la „Fru­ška go­ra“ u Le­ži­mi­ru ko­ji je po za­ko­nu o jav­noj svo­ji­ni pri­pao Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, a ko­ji tre­ba da bu­de pre­tvo­ren u me­sto oku­plja­nja mla­dih s pro­sto­ra biv­še Ju­go­sla­vi­je.
– Pro­je­kat pre­ko­gra­ni­čen sa­rad­nje tra­je dve go­di­ne. Na­me­ra­va­mo da ura­di­mo kom­plet­nu pro­jekt­nu do­ku­men­ta­ci­ju, re­kon­struk­ci­ju in­fra­struk­tu­re i re­kon­struk­ci­ju de­la objek­ta, dok će­mo za dru­gi deo re­kon­struk­ci­je objek­ta kon­ku­ri­sa­ti na jed­nom dru­gom pro­jek­tu – ob­ja­šnja­va gra­do­na­čel­nik Srem­ske Mi­tro­vi­ce Bra­ni­slav Ne­di­mo­vić.- Ide­ja je da mla­di sa pro­sto­ra biv­še Ju­go­sla­vi­je do­la­ze u Le­ži­mir u edu­ka­ci­o­ni cen­tar za oblast evrop­skih in­te­gra­ci­ja i ljud­skih pra­va. To će bi­ti je­dan deo pro­jek­ta, je­dan deo go­di­ne bi­će na­me­njen to­me, a dru­gi deo bi­će po­sve­ćen sport­sko-re­kre­a­tiv­nom tu­ri­zmu. Ako sve bu­de te­klo ka­ko se na­da­mo, Le­ži­mir će pot­pu­no oži­ve­ti u na­red­nih par go­di­na.
Za­ni­mlji­vo je da se za­jed­nič­ki pro­je­kat vo­di iz ka­bi­ne­ta gra­do­na­čel­ni­ka dva gra­da, a Mi­tro­vi­ca je za part­ne­ra iza­bra­la Tu­zlu ko­ja je već dva pu­ta „pro­šla“ sa svo­jim pro­jek­ti­ma kod fon­do­va EU.
– Iza­bra­li smo Tu­zlu jer in­sti­tu­ci­o­nal­nim ka­pa­ci­ti­ma mo­že da nas is­pra­ti. Tu­zla je mno­go ve­ća od Mi­tro­vi­ce, ima 170.000 sta­nov­ni­ka i nji­ho­va upra­va je ta­kva da mo­že da to ura­di – ka­že Ne­di­mo­vić i do­da­je da u pro­jek­ti­ma pre­ko­gra­nič­ne sa­rad­nje po­sto­ji od­re­đe­ni krug gra­do­va ko­ji mo­gu bi­ti iza­bra­ni  i ne mo­že se bi­ra­te sva­ki grad. – Sa gra­do­na­čel­ni­kom Tu­zle smo po­sti­gli do­go­vor da kra­jem me­se­ca do­đu u Mi­tro­vi­cu. Ta­da će se odr­ža­ti za­vr­šni sa­sta­nak, ceo pro­je­kat će ta­da bi­ti „upa­ko­van“ i pro­sle­đen  Evrop­skoj Ko­mi­si­ji.
I ze­mlji­šte oko Ho­te­la „Fru­ška go­ra“ bi­će sta­vlje­no u funk­ci­ju sport­sko-re­kre­a­tiv­nih sa­dr­ža­ja. Idej­no re­še­nje ovog de­la pro­jek­ta bi­će za­vr­še­no za ne­ko­li­ko me­se­ci i ta­da će se jav­no­sti pred­sta­vi­ti i bu­du­ći iz­gled re­gi­o­nal­nog edu­ka­ci­o­nog cen­tra, na­rav­no ako pro­je­kat do­bi­je oče­ki­va­no „evrop­sko ze­le­no sve­tlo“.

Ž.N.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: