• sreda, 24. april 2024.
Ona nam je kao ćer­ka
Reportaža
0 Komentara

Ona nam je kao ćer­ka

16. novembar 2011. godine

Po­se­ta Mi­la­ko­vi­ći­ma u Čal­mi

Čalma – Su­pru­žni­ci Ra­di­voj i  Sto­ja Mi­la­ko­vić iz Čal­me jed­no su od mno­go­broj­nih sta­rač­kih do­ma­ćin­sta­va, ži­ve sa­mi, ali su ovi 80- go­di­šnja­ci ima­li sre­ću da su ob­u­hva­će­ni pro­gra­mom ge­ron­to­do­ma­ći­ca. Jer, obo­je su ve­o­ma bo­le­sni, nji­ho­va de­ca ži­ve na stra­ni ta­ko da im sva­ko­dnev­ni do­la­zak ge­ron­to­do­ma­ći­ce mno­go zna­či u nor­mal­ni­jem sva­ko­dnev­nom ži­vo­tu.
– Mno­go nam po­ma­že, jer smo sta­ri i bo­le­sni. De­du  pre­svla­či, pe­re i ob­u­če, spre­ma, po­či­sti, do­ne­se nam dr­va. Do­đe ne­ko­li­ko pu­ta dnev­no, to­li­ko smo se sro­di­li da mi je kao ćer­ka – pri­ča ba­ka Sto­ja.
Po­sled­njeg ok­to­bar­skog da­na, u sklo­pu obe­le­ža­va­nja me­se­ca sta­rih pred­stav­ni­ci lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i Cen­tra za so­ci­jal­ni rad “Sa­va” ob­i­šli su sta­rač­ka do­ma­ćin­stva pa i ovo u Čal­mi. Bi­la je to pri­li­ka da se ču­ju mi­šlje­nja, pred­lo­zi ka­ko bi se još bo­lje ra­di­lo.
– Ovo je če­tvr­ta go­di­na ka­ko Upra­va za so­ci­jal­nu za­šti­tu iz­dva­ja sred­stva za pro­gram ge­ron­to­do­ma­ći­ca, od­no­sno za po­moć i ne­gu lju­di­ma u sta­rač­kim do­ma­ćin­stvi­ma u svim sre­di­na­ma. Za ovaj pro­gram obez­be­đe­no je 5,8 mi­li­o­na di­na­ra – re­kla je na­čel­ni­ca Na­ta­ša Kop­čić.
Sne­ža­na Sta­ni­sa­vlje­vić, di­rek­tor­ka Cen­tra za so­ci­jal­ni rad “Sa­va” do­da­je da pro­gram sa­da ob­u­hva­ta 20 se­la, a za po­tre­be sta­rač­kih do­ma­ćin­sta­va ko­ji su ob­u­hva­će­ni ak­tiv­no­sti­ma an­ga­žo­va­no je na ce­loj te­ri­to­ri­ji 12 ge­ron­to­do­ma­ći­ca od ko­jih je de­vet u se­li­ma.
– To­kom ok­to­bra ob­i­šli smo 300 do­ma­ćin­sta­va, sve ko­ri­sni­ke uslu­ga, a naj­ve­ći broj njih tra­ži uslu­ge sva­ko­dnev­no to­kom po­sle­po­dne­va ili čak no­ću. Ne mo­že­mo osta­vi­ti lju­de na ce­di­lu, na­še ge­ron­to­do­ma­ći­ce od­la­ze kad tre­ba pa i to­kom vi­ken­da. Naj­ve­ći broj ko­ri­sni­ka tra­ži i sred­stva za ku­po­vi­nu le­ko­va jer su bo­le­sni od vi­še bo­le­sti, a mi im po­ma­že­mo u skla­du sa mo­guć­no­sti­ma – re­či su Sne­ža­ne Sta­ni­sa­vlje­vić.
Naj­da Ran­đe­lo­vić je ge­ron­to­do­ma­ći­ca sa ser­ti­fi­ka­tom ko­ja je za­du­že­na za vi­še do­ma­ćin­sta­va u Di­vo­šu i Čal­mi. Tri pu­ta dnev­no od­la­zi kod Mi­la­ko­vi­ća, da­je im re­dov­no te­ra­pi­ju, po­ma­že kod ku­pa­nja, pre­svla­če­nja i sve­ga što tre­ba. Ona bri­ne o 12 po­ro­di­ca – če­ti­ri u Čal­mi i osam u Di­vo­šu.

S.Đ.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: