• četvrtak, 18. april 2024.
Mo­za­i­ci­ma se vra­ća sta­ri sjaj 
Kultura
0 Komentara

Mo­za­i­ci­ma se vra­ća sta­ri sjaj 

16. novembar 2011. godine

Ne­ka­da­šnji iz­gled mo­za­i­ka u Car­skoj pa­la­ti

U no­vem­bru po­či­nju  kon­zer­va­tor­ski ra­do­vi na mo­za­i­ci­ma Car­ske pa­la­te Sir­mi­ju­ma, na po­vr­ši­ni od 350  kva­drat­nih me­ta­ra. Naj­ve­ći deo ovih mo­za­i­ka se i sa­da na­la­zi u pa­la­ti, ali po­kri­ven pe­skom. Ma­nji deo mo­za­i­ka je sklo­njen i ka­da bu­du ob­no­vlje­ni, po­no­vo će bi­ti vra­će­ni u pa­la­tu. Po­če­tak ra­do­va, ko­ji će s ob­zi­rom na obim i slo­že­nost po­sla tra­ja­ti ne­ko­li­ko go­di­na, omo­gu­ćio je Po­kra­jin­ski se­kre­ta­ri­jat za kul­tu­ru, iz­dvo­jiv­ši za tu na­me­nu mi­li­on di­na­ra, iz­ja­vio je di­rek­tor srem­sko­mi­tro­vač­kog Za­vo­da za za­šti­tu spo­me­ni­ka klu­tu­re  Lju­bi­ša Šu­la­ja.
Mo­za­i­ci Car­ske pa­la­te su iz­u­zet­no vred­ni. Sa nji­ma se mo­že upo­re­di­ti tek ne­ko­li­ko oču­va­nih mo­za­i­ka u dru­gim de­lo­vi­ma ne­ka­da­šnje Rim­ske im­pe­ri­je. Car­ska pa­la­ta u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci sve vi­še pri­vla­či do­ma­će i ino­stra­ne go­ste, a sa­mo u sep­tem­bru ima­la je vi­še od  dve hi­lja­de po­se­ti­la­ca.  Ka­da bu­du ob­no­vlje­ni, mo­za­i­ci će u još ve­ćoj me­ri do­pri­ne­ti vra­ća­nju sta­rog sja­ja ovog naj­va­žni­jeg ar­he­o­lo­škog lo­ka­li­te­ta an­tič­kog Sir­mi­ju­ma.
Sta­vlja­njem pod krov i kon­zer­va­tor­skim ra­do­vi­ma na sa­mom objek­tu, u okvi­ru pro­jek­ta vred­nog go­to­vo dva mi­li­o­na evra, ko­ji je re­a­li­zo­van sred­stvi­ma re­pu­blič­kih mi­ni­star­sta­va za kul­tu­ru i pri­vre­du i re­gi­o­nal­ni raz­voj, Car­ska pa­la­ta je sa­da traj­no za­šti­će­na. Da­nas se ona na­la­zi na ma­pi “Pu­te­vi­ma rim­skih im­pe­ra­to­ra”, ko­ja po­ve­zu­je naj­vred­ni­je an­tič­ke ar­he­o­lo­ške lo­ka­li­te­te u Sr­bi­ji.
Osta­ci Car­ske pa­la­te pro­na­đe­ni su slu­čaj­no, pri­li­kom iz­vo­đe­nja gra­đe­vin­skih ra­do­va, 1957. go­di­ne. Ta go­di­na se sma­tra i po­čet­kom  si­ste­mat­skog is­tra­ži­va­nja drev­nog Sir­mi­ju­ma, ko­ji je u do­ba te­trar­hi­je bio jed­na od če­ti­ri pre­sto­ni­ce Rim­skog car­stva. Is­ko­pa­va­nja su omo­gu­ći­la na­šim i stra­nim ar­he­o­lo­zi­ma da go­to­vo u pot­pu­no­sti re­kon­stru­i­šu iz­gled an­tič­ke pre­sto­ni­ce.

S. Lov­ča­nin

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: