• subota, 20. april 2024.
Poljoprivreda
0 Komentara

In­te­re­so­va­nje di­že ce­nu

1. novembar 2011. godine

Prijavljivanje za licitaciju

Sremska Mitrovica – Da­va­nje u za­kup 2.392 hek­ta­ra dr­žav­nog po­ljo­pri­vred­nog ze­mlji­šta u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci oku­pio je 380 li­ci­ta­na­ta. Po­stu­pak jav­nog nad­me­ta­nja, odr­žan u pe­tak, 13. ok­to­bra, ka­rak­te­ri­sa­la je  ma­sov­nost i  in­te­re­so­va­nje za sva­ku par­ce­lu bez ob­zi­ra da li je ze­mlja bi­la pr­ve ili pe­te kla­se. To se po­ka­za­lo i na iz­li­ci­ti­ra­nim ce­na­ma ko­je su bi­le dva i vi­še pu­ta ve­će od po­čet­nih.

Pred­sed­nik ko­mi­si­je za spro­vo­đe­nje po­stup­ka li­ci­ta­ci­je Vla­da Vu­če­no­vić pod­se­tio je da su po­čet­ne ce­ne za­ku­pa 10 po­sto uve­ća­ne u od­no­su na pro­šlu go­di­nu i da će sred­stva ko­ja se obez­be­de na ovaj na­čin bi­ti do­brim de­lom vra­će­na po­ljo­pri­vre­di.

– Od za­ku­pa 40 po­sto sred­sta­va, ko­ja pri­pa­da­ju lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi, vra­ća­ju se po­ljo­pri­vre­di kroz ula­ga­nja u po­prav­ke polj­skih pu­te­va, ure­đe­nje ka­na­la i po­ljo­ču­var­sku slu­žbu. Od ove go­di­ne za­kup ze­mlje je na tri go­di­ne s tim da se pr­va go­di­na pla­ća od­mah. Za dru­ge dve za­kup­ci su obez­be­di­li ban­kar­ske ga­ran­ci­je – ob­ja­snio je Vu­če­no­vić.

Za­ku­pom su ob­u­hva­će­nje par­ce­le u go­to­vo svim ka­ta­star­skim op­šti­na­ma sem Ma­čve, pod­se­ća Go­ran Če­ke­ri­nac, na­čel­nik za po­ljo­pri­vre­du, jer u Ma­čvi ne­ma ta­kvog ze­mlji­šta.

Puna sala zainteresovanih zakupaca

– Pro­šle go­di­ne je pro­seč­na ce­na  bi­la oko 22.000 di­na­ra po hek­ta­ru, ove go­di­ne će bi­ti znat­no ve­ća, a bi­će po­zna­ta ka­da se ob­ra­de po­da­ci. In­te­re­sant­no je da za sve par­ce­le ima vi­še za­in­te­re­so­va­nih, naj­tra­že­ni­je su lo­ka­ci­je u Srem­skoj Mi­tro­vi­ci, La­ćar­ku, Mar­tin­ci­ma i Čal­mi. Kva­li­tet ze­mlje se kre­će od pr­ve  do če­tvr­te i pe­te kla­se. Ali, uslov­no re­če­no ze­mlja ni­že kla­se je u ve­li­kim po­vr­ši­na­ma ta­ko da i za nju ima 10 i vi­še li­ci­ta­to­ra – re­kao je Če­ke­ri­nac.

Ži­van Da­ni­lo­vić, iz Ku­zmi­na, je­dan je od uče­sni­ka li­ci­ta­ci­je, re­kao nam je da ho­će da za­ku­pi ze­mlju na ko­ju ima pra­vo, a ra­di se o nji­va­ma  u ka­tar­star­koj op­šti­ni Ku­zmin. Na za­ku­plje­nim par­ce­la­ma pla­ni­ra da se­je  ku­ku­ruz, pše­ni­cu, so­ja i še­ćer­nu re­pu.

No­va li­ci­ta­ci­ja do­če­ka­na je bez du­go­va za­ku­pa­ca za pro­šlu go­di­nu.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: