• petak, 26. april 2024.
Ka­men te­me­ljac za ka­fi­le­ri­ju
Ekonomija
0 Komentara

Ka­men te­me­ljac za ka­fi­le­ri­ju

14. oktobar 2011. godine

Ka­men te­me­ljac za no­vu fa­bri­ku

Inđija –U sa­sta­vu bel­gij­ska kom­pa­ni­ja “Elek­tro­vinds” ko­ja se ba­vi do­bi­ja­njem elek­trič­ne ener­gi­je iz ob­no­vlji­vih iz­vo­ra – ve­tar, so­lar­na ener­gi­ja i bi­o­ma­sa, po­slu­je be­le­gij­sko-srp­ska fir­ma “Ener­go ze­le­na” – od­nos ka­pi­ta­la je 64:36. “Ener­go ze­le­na” je pro­šlog utor­ka ozva­ni­či­la po­če­tak ra­do­va na iz­grad­nji fa­bri­ke za eko­lo­ško upra­vlja­nje ži­vo­tinj­skim ot­pa­dom u se­ve­ro­i­stoč­noj rad­noj zo­ni u In­đi­ji. U fa­bri­ci će se od sep­tem­bra na­red­ne go­di­ne  pre­ra­đi­va­ti i pre­tva­ra­ti u ener­gi­ju 150.000 to­na ot­pa­da, pre sve­ga, iz me­sne in­di­stri­je, ali i od ugi­nu­lih ži­vo­ti­nja. Pro­šlog utor­ka u pri­su­stvu mi­ni­sta­ra eko­lo­gi­je Oli­ve­ra Du­li­ća, eko­no­mi­je i re­gi­o­nal­nog raz­vo­ja Ne­boj­še Ći­ri­ća, vi­še di­rek­to­ra či­ja pred­u­ze­ća i usta­no­ve ima­ju do­dir­nih ta­ča­ka sa ovom pro­ble­ma­ti­kom i ru­ko­vod­stva in­đij­ske op­šti­ne, pred­stav­ni­ci “Elek­tro­vind­sa” su pred­sta­vi­li pro­je­ka­ta a po­tom su svi za­jed­no oti­šli na gra­di­li­šte i sim­bo­lič­nim po­la­ga­njem ka­me­na te­melj­ca ozva­ni­či­li po­če­tak grad­nje ove je­din­stve­ne fa­bri­ke u Sr­bi­ji.

Na pre­zen­ta­ci­ji pro­jek­ta

Pred­sed­nik Kom­pa­ni­je “Elek­tro­vinds” Lu­ka De­sen­der, kom­pa­ni­je ko­ja je dru­ga po ve­li­či­ni u se­ver­noj Evro­pi  a ko­joj je ovo pr­va fa­bri­ka van Evrop­ske uni­je, re­kao je da su s pr­vim raz­go­vo­ri­ma o iz­grad­nji fa­bri­ke kre­nu­li još 2008. go­di­ne na ni­vou Mi­ni­star­stva eko­lo­gi­je i Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je i da su po­tom ima­li do­bru sa­rad­nju sa lo­kal­nom upra­vom u In­đi­ji, a da da­nas zva­nič­no po­či­nje re­a­li­za­ci­ja pro­jek­ta vred­nog 21 mi­li­on evra.
Mi­ni­star eko­no­mi­je Ne­boj­ša Ći­rić je is­ta­kao da je ovo mi­ni­star­stvo pre­ko Fon­da za raz­voj odo­bri­lo du­go­roč­ni in­ve­sti­ci­o­ni kre­dit u iz­no­su od tri mi­li­o­na evra za re­a­li­za­ci­ju po­me­nu­tog pro­jek­ta a da će na­red­ne go­di­ne iz­dvo­ji­ti još mi­li­on evra. Ovo je tre­ći za­jed­nič­ki pro­je­kat po­me­nu­ta dva mi­ni­star­stva.
“Ener­go ze­le­na” će ima­ti po­stro­je­nja sa nul­tim pro­cen­tom ot­pa­da ta­ko što će se ot­pad ko­ji pre­o­sta­ne na­kon ob­ra­de ko­ri­sti­ti kao go­ri­vo za pro­iz­vod­nju ener­gi­je. Ot­pad­ne vo­de se pre­či­šća­va­ju u lo­kal­nim po­stro­je­nji­ma dok ne do­stig­nu kva­li­tet reč­ne vo­de, ču­lo se pri­li­kom pre­zen­ta­ci­je pro­jek­ta.
O va­žno­sti ove in­ve­sti­ci­je Oli­ver Du­lić, mi­ni­star za eko­lo­gi­ju ka­že:
– Za za­do­volj­stvo po­sto­je tri raz­lo­ga. Pr­vi, što je ovo pr­va ova­kva in­ve­sti­ci­ja ko­ja tre­ti­ra ži­vo­tinj­ski ot­pad kao ozbi­ljan eko­lo­ški pro­blem. Zva­nič­no se na pod­ruč­ju Sr­bi­je go­di­šnje ge­ne­ri­še 220.000 to­na ži­vo­tinj­skog ot­pa­da, ne­zva­nič­no oko 400.000 to­na. Ova sa­vre­me­na ka­fi­le­ri­ja sa još ne­ko­li­ko ko­je ima­mo a ko­je će mo­ra­ti da po­ra­de na osa­vre­me­nja­va­nju svo­jih ka­pa­ci­te­ta, fak­tič­ki će po­kri­va­ti te­ri­to­ri­ju ce­le ze­mlje. Sa­da do­bar deo tog ot­pa­da za­vr­ša­va u pri­ro­di, u re­ka­ma ili se spa­lju­je i za­tr­pa­va. Dru­gi raz­log je što će­mo na ovaj na­čin is­pu­ni­ti i po­sled­nji uslov da Sr­bi­ja po­sta­ne iz­vo­znik hra­ne u EU. Bez ovog po­stro­je­nja mi ne mo­že­mo is­pu­ni­ti sve one stro­ge stan­dar­de o bez­bed­no­sti hra­ne. I tre­ći raz­log je što će ova fa­bri­ka za­po­sli­ti sto lju­di.”
Pred­sed­nik op­šti­ne In­đi­ja Go­ran Je­šić iz­ra­zio je za­do­volj­stvo što je ova­kva jed­na kom­pa­ni­ja ko­ja je li­der u Evro­pi po ula­ga­nju u ob­no­vlji­ve iz­vo­re ener­gi­je,  po­red po­sto­je­će ku­pi­la još jed­nu par­ce­lu sa na­me­rom da pro­ši­ri pro­iz­vod­nju i otvo­ri no­va rad­na me­sta.

Gra­di­li­šte "Ener­go ze­le­ne"

– Ova zo­na se go­to­vo na­sla­nja na pro­stor bu­du­će sa­ni­tar­ne de­po­ni­je i bi­će is­klju­či­vo usme­re­na u ko­ri­šće­nje ob­no­vlji­vih iz­vo­ra ener­gi­je. Kao si­ro­vi­na ko­ri­sti­će se ono što da­nas umno­go­me za­ga­đu­je ži­vot­nu sre­di­nu, re­kao je pred­sed­nik Je­šić. A što se ti­če in­đij­ske sa­ni­tar­ne de­po­ni­je ka­že da je iza­bran iz­vo­đač ra­do­va, in­fra­struk­tu­ra je ura­đe­na a do sre­di­ne na­red­ne go­di­ne ova in­ve­sti­ci­ja vred­na 12 mi­li­o­na evra bi tre­ba­la da bu­de za­vr­še­na. To zna­či je­dan sa­svim nov na­čin skla­di­šte­nja sme­ća.
Pr­ve lo­pa­te be­to­na za no­vu fa­bri­ku iz­ru­či­li su Go­ran Je­šić, pred­sed­nik op­šti­ne In­đi­ja, Ne­boj­ša Ći­rić, mi­ni­star eko­no­mi­je i re­gi­o­nal­nog raz­vo­ja i Lu­ka De­sen­der, osni­vač i pred­sed­nik Kom­pa­ni­je “Elek­tro­vinds”. Iz­vo­đa­či ra­do­va su “Ka­rin-ko­merc” i “No­vo­teh­na” iz No­vog Sa­da.

Z.G.Ste­fa­no­vić

(Pro­je­kat po­dr­žao po­kra­jin­ski Se­kre­ta­ri­jat za kul­tu­ru i jav­no in­for­mi­sa­nje)

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: