• subota, 20. april 2024.
Gra­di­li­šta vred­na 100 mi­li­o­na evra
Ekonomija
0 Komentara

Gra­di­li­šta vred­na 100 mi­li­o­na evra

14. oktobar 2011. godine

Autlet centar, grad u gradu

Inđija – Je­dan po­ma­lo neo­bi­čan oglas ob­ja­vljen je pro­šle ne­de­lje u go­to­vo svim srp­skim me­di­ji­ma ali u ne­kim eko­nom­skim ča­so­pi­si­ma u Evro­pi. Pod slo­ga­nom ”In­ve­sti­raj­te u Sr­bi­ju – In­ve­sti­raj­te u In­đi­ju” jer je to ”po­sled­nja top de­sti­na­ci­ja za ovo le­to”, op­šti­na In­đi­ja je po­zva­la do­ma­će i stra­ne in­ve­sti­to­re, no­vi­na­re broj­nih re­dak­ci­ja da se pro­šlog pet­ka pri­dru­že ”Tu­ri od 100 mi­li­o­na evra” ka­da su vo­žnjom u otvo­re­nom auto­bu­su mo­gli da obi­đu ra­do­ve na svih 12 ak­tu­el­nih gra­di­li­šta. Na­pu­ni­li su auto­bus, išao je još je­dan u ko­jem su bi­li gra­đa­ni a ko­ji su ta­ko­đe ima­li že­lju da obi­đu in­du­strij­ske zo­ne i vi­de šta se to gra­di.
– Ide­ja nam je bi­la da ovom ”tu­rom” po­ša­lje­mo jed­nu po­zi­tiv­nu po­ru­ku gra­đa­ni­ma Sr­bi­je da se u ovim te­škim vre­me­ni­ma de­ša­va­ju i ne­ke le­pe stva­ri i da one ni­su ne­mo­gu­će i u vre­me­nu ka­da oko nas ima­mo eko­nom­sku kri­zu. Dru­ga po­ru­ka je­ste po­ru­ka in­ve­sti­to­ri­ma ko­ji su do­šli da ula­žu u Sr­bi­ju i ko­ji su na­ši naj­va­žni­ji part­ne­ri i pro­mo­te­ri, i oni­ma ko­ji to na­me­ra­va­ju, jer ima­mo re­la­tiv­no br­zu ad­mi­ni­stra­ci­ju, kva­li­tet­nu rad­nu sna­gu i mno­ge dru­ge po­god­no­sti što je re­zul­ti­ra­lo da u 2011. go­di­na u In­đi­ji ima­mo in­ve­sti­ra­no vi­še od 100 mi­li­o­na evra. In­đi­ja i da­lje dr­ži pri­mat po bro­ju di­rekt­nih in­ve­sti­ci­ja u od­no­su na broj sta­nov­ni­ka. Bez stra­nih ula­ga­nja ne­ma bo­ljeg i kva­li­tet­ni­jeg ži­vo­ta, re­kao je, iz­me­đu osta­log, Go­ran Je­šić, pred­sed­nik Op­šti­ne In­đi­ja.

Unutrašnji radovi u sportskoj hali

No­vi­na­ri su mo­gli da vi­de in­fra­struk­tur­ne ra­do­ve u tri uli­ce, gra­di­li­šte tra­fo­sta­ni­ce 100 kv sa da­le­ko­vo­dom, no­vo­i­zgra­đe­nu fa­bri­ku „IGB Auto­mo­ti­ve” gde ih je di­rek­tor Ne­boj­ša Dra­gi­če­vić in­for­mi­sao da za­po­šlja­va­ju 600 rad­ni­ka, da je vred­nost sa­mog gra­đe­vin­skog objek­ta, bez opre­me, tri mi­li­o­na evra i da će u ovoj go­di­ni pro­iz­ve­sti tri mi­li­o­na gre­ja­ča za auto­mo­bil­ska se­di­šta. No­vi­na­ri su vi­de­li  po­od­ma­klu iz­grad­nju autlet cen­tra, fa­bri­ku ”Stirg me­tal” ko­ja je u iz­grad­nji, po­če­tak ra­do­va na iz­grad­nji ka­fi­le­ri­je ”Ener­go­ze­le­ne”, ra­do­ve u Sport­skoj ha­li, na ma­gi­stral­nom pu­tu M22, lo­ka­ci­je na ko­ji­ma je pla­ni­ra­na iz­grad­nja ”Grund­fu­sa”, Sa­ni­tar­ne de­po­ni­je i Teh­no­lo­škog par­ka, iz­grad­nju pu­ta kroz in­du­strij­sku zo­nu u du­ži­ni od 2,7 ki­lo­me­ta­ra ko­ji je u za­vr­šni­ci. Sa no­vi­na­ri­ma je u auto­bu­su bio di­rek­tor in­dij­ske kom­pa­ni­ja „Em­bassy Gro­up” ko­ja je za­ku­pi­la ze­mlji­šte za iz­grad­nju Teh­no­lo­škog par­ka, pr­vog ove vr­ste u Evro­pi.
– Pro­je­kat će se re­a­li­zo­va­ti na par­ce­li od 50 hek­ta­ra, bi­će or­jen­ti­san na rad­ni pro­stor ko­ji od­go­va­ra fir­ma­ma či­je su de­lat­no­sti in­for­ma­ci­o­ne teh­no­lo­gi­je. Ukup­na iz­gra­đe­na po­vr­ši­na bi­će 25.000 kva­dra­ta, po­red to­ga pla­ni­ran je uni­ver­zi­tet­ski kam­pus, ho­tel­ski kom­pleks i apart­ma­ni za sta­no­va­nje, re­kao je Ran­go­pal Na­ra­ja­nan, di­rek­tor in­dij­ske kom­pa­ni­je u Be­o­gra­du.
Za de­cem­bar me­sec pla­ni­ra­na je po­de­la klju­če­va za­kup­ci­ma lo­ka­la u pr­vom pra­vom „Fas­hion Park Outlet Cen­ter In­đi­ja” či­ja je vred­nost 40 mi­li­o­na evra.  Ra­do­vi idu br­že od pla­na. Sve­ča­no otva­ra­nje za­ka­za­no je za mart 2012. Đu­ra Sta­nić, di­rek­tor fir­me in­ve­sti­to­ra „Black Oak De­ve­lop­ments“ o Autlet cen­tru ka­že:
– Do sa­da je u iz­grad­nju ovog pr­vog pra­vog Autlet cen­tra u Sr­bi­ji ulo­že­no 25 mi­li­o­na evra, od ukup­nih 40. Ra­di se o pro­sto­ru od 30.000 kva­dra­ta sa 125 lo­ka­la u ko­jem će se pro­da­va­ti re­no­mi­ra­ni bren­do­vi iz ino­stran­stva po ce­ni ni­žoj od 30 do 70 od­sto u od­no­su na ro­bu ko­ja je u re­gu­lar­noj pro­da­ji, re­kao je Sta­nić.
Tu su i osta­li pra­te­ći objek­ti u okvi­ru Autlet cen­tra ko­ji već sa­da do­bi­ja iz­gled jed­nog gra­da u se­ve­ro­i­stoč­noj rad­noj zo­ni u In­đi­ji u ne­po­sred­noj bli­zi­ni auto pu­ta Be­o­grad – No­vi Sad.
Uče­sni­ci ”Tu­re od 100 mi­li­o­na evra” mo­gli su us­put da vi­de fa­bri­ke ko­je su ni­kle u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na po­put: Hen­ke­la, Mo­nu­sa, Mar­ti­ni grad­nje, Mon­ba­ta, Far­mi­ne, Ti­sen­kru­pa, Izo­term pla­me, Aha pla­sti­ka, Cin­ka­re. In­for­mi­sa­ni su da je u to­ku iz­grad­nja sa­vre­me­ne hlad­nja­če za vo­će u No­vom Slan­ka­me­nu i ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že u Be­ški.Z.G.S.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: