• petak, 19. april 2024.
Sa­bo­ro­va­nja će ipak bi­ti
Hronika | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sa­bo­ro­va­nja će ipak bi­ti

5. jul 2011. godine

Sremska Mitrovica – Po­zna­to tak­mi­če­nje po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča Sre­ma,  ko­je ima tra­di­ci­ju odr­ža­va­nja du­gu 37 go­di­na, a ko­je je ove go­di­ne iz fi­nan­sij­skih raz­lo­ga “pre­sko­če­no”, bi­će po sve­mu na­sta­vlje­no, ali u or­ga­ni­za­ci­ji Srem­ske pri­vred­ne ko­mo­re. Ta­kvu ini­ci­ja­ti­vu po­kre­nu­li su Od­bor udru­že­nja za agrar i Sa­vet gru­pa­ci­ja re­gi­stro­va­nih po­ro­dič­nih po­ljo­pri­vred­nih ga­zdin­sta­va re­gi­o­nal­ne ko­mo­re, a ini­ci­ja­ti­va je pro­sle­đe­na na usva­ja­nje Uprav­nom od­bo­ru re­gi­o­nal­ne ko­mo­re. Uko­li­ko sve bu­de pro­te­klo ka­ko se ini­ci­ja­to­ri na­da­ju, već po­čet­kom na­red­ne go­di­ne tra­di­ci­o­nal­no sa­bo­ro­va­nje će  po­no­vo bi­ti odr­ža­va­no.

Sa prošlogodišnjeg sabora

Du­ško Ta­dić pred­se­dik, Za­dru­žnog sa­ve­za Sre­ma da­je nam vi­še po­da­ta­ka o ini­ci­ja­ti­vi i po­dr­ška­ma. Ta­dić  je po­tvr­dio da je ovaj sa­vez do­bio zva­nič­nu ini­ci­ja­ti­vu za re­a­fir­ma­ci­ju sa­bo­ro­va­nja od Srem­ske pri­vred­ne ko­mo­re,  od­no­sno Od­bo­ra za agrar.

– Sa­da pred­sto­ji zva­nič­na pro­ce­du­ra usva­ja­nja na or­ga­ni­ma ko­mo­re. Že­lja svih je re­a­fir­ma­ci­ja sa­bo­ro­va­nja, a pro­šlo­ne­delj­na sed­ni­ca dva ko­mor­ska od­bo­ra bi­la je pr­va zva­nič­na sed­ni­ca na ko­joj se ras­pra­vlja­lo o ini­ci­ja­ti­vi i pr­va na ko­joj je do­ne­ta kon­kret­na od­lu­ka. Pred­log je da no­si­lac ukup­ne ak­tiv­no­sti or­ga­ni­za­ci­je bu­de Srem­ska pri­vred­na ko­mo­ra. Mi to po­dr­ža­va­mo, sma­tram da ru­ko­vod­stvo ko­mo­re ima slu­ha da se ova­kva ma­ni­fe­sta­ci­ja ne pre­ki­ne na dug pe­ri­od. Svo­jim ide­ja­ma, sna­ga­ma, sred­stvi­ma oni će pod­sta­ći zbo­ro­va­nje i ti­me će ko­mo­ra da­ti kon­kre­tan do­pri­nos da se pred­sta­ve re­zul­ta­ti u po­ljo­pri­vre­di na zva­ni­čan i do­ku­men­to­van na­čin – oce­na je Du­ška Ta­di­ća.

Pred­sed­nik Tak­mi­čar­ske ko­mi­si­je Za­dru­žnog sa­ve­za Bra­ni­slav Ži­va­no­vić, pod­se­ća da je na sva­kom od do­sad odr­ža­nih 37 sa­bo­ra bi­lo pro­seč­no oko 330 pri­ja­vlje­nih tak­mi­ča­ra u ra­tar­stvu, po­vr­tar­stvu, sto­čar­stvu, a pro­šle go­di­ne nad­me­ta­li su se i u vo­ćar­stvu. Broj­ka je  do­vo­ljan po­ka­za­telj ko­li­ko je ono pri­hva­će­no.

–  I ra­ni­jih go­di­na je bi­lo pre­ki­da u odr­ža­va­nju ma­ni­fe­sta­ci­je,  ali je na­sta­vlja­na, na­da­mo se da će ta­ko bi­ti i sa­da.Isti­na, ima­li smo mno­go po­zi­va i pi­ta­nja za­što ove go­di­ne tak­mi­če­nje ni­je odr­ža­no. Mi­slim da će nje­gov na­sta­vak po­dr­ža­ti  svi pro­iz­vo­đa­či i da će se tak­mi­če­nje bi­ti na istom ni­vou kao ra­ni­je – op­ti­mi­sta je Bra­ni­slav Ži­va­no­vić, iz­ra­ža­va­ju­ći na­du da će uz ko­mo­ru u or­ga­ni­za­ci­ji bi­ti i do­na­to­ri.

S.Đ.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: