• petak, 29. mart 2024.
Vraća se manastirska imovina
Društvo | Vesti
0 Komentara

Vraća se manastirska imovina

27. maj 2011. godine

Fruška gora prebogata šumom

Sremska Mitrovica – Široj javnosti je malo poznata činjenica da čak 20 odsto teritorije Nacionalnog parka “Fruška gora” pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj je ta imovina svojevremeno zakonom oduzeta u korist države. Iako propisi nisu do kraja definisani i usvojeni, u toku je, ipak, postupak vraćanja šuma, šumskog i drugog zemljišta crkvi, odnosno fruškogorskim manastirima. Podnet je zahtev da se u vlasništvo 15 manastira vrati ukupno 5.999 hektara, a postupak je do sada završen u korist tri sremske svetinje.

U prvom stepenu, rekao nam je direktor JP Nacionalni park “Fruška gora” Dobrivoje Antonić, Direkcija za restituciju je donela odluku za još pet manastira, dok je kod ostalih sedam postupak u pripremi. Naime, u toku je utvrđivanje preciznih činjenica o kojoj i kolikoj površini za vraćanje je reč.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: