• četvrtak, 25. april 2024.
Vez kao deo sremske baštine
Kultura | Vesti
0 Komentara

Vez kao deo sremske baštine

6. maj 2011. godine

Otvaranje izložbe vezova u Muzeju Srema

Sremska Mitrovica – Izložba “Vez na tekstilnim predmetima iz etnografske zbirke Muzeja Srema”, koju prati izuzetno kvalitetan katalog sa stručnim prilozima, reprodukcijama, opisima predstavljenih predmeta i korišćenom literaturom, plod je višegodišnjeg temeljnog i posvećeničkog rada etnologa Jovanke Dražić, ovdašnjeg muzejskog savetnika. Postavku čine, u prvom redu, vezena odeća i tekstilno pokućstvo, sa bogatstvom motiva, boja i tehnika, koji pored praktične imaju i veliku dekorativnu vrednost. Obuhvaćene su tradicionalne rukotvorine pripadnika svih naroda i etničkih zajednica na području Srema, nastale u periodu od kraja 19. do polovine 20. veka.

Otvarajući ovu značajnu izložbu, 5. maja, u Muzeju Srema, etnolog mr Katarina Radisavljević, viši kustos Muzeja Vojvodine, istakla je veliki značaj predmeta ukrašenih vezom za izučavanje zajedničkog nasledja, istorijske i kulturne baštine na ovim prostorima.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: